Прокуратурата трябва да разследва най-тежките случаи на полицейско насилие, на

...
Прокуратурата трябва да разследва най-тежките случаи на полицейско насилие, на
Коментари Харесай

Правосъдният министър призова прокуратурата да разследва полицейското насилие на протеста срещу БФС

Прокуратурата би трябвало да проверява най-тежките случаи на полицейско принуждение, на които станахме очевидци по време на митинга против управлението на БФС на 16 ноември. Според министъра на правораздаването Атанас Славов единствено по този начин може да стане ясно какъв е коренът на казуса, тъй като не става въпрос за изолиран случай.

„ Става дума освен за административни нарушавания, става въпрос за закононарушение. Вижда се, че има обезвредени, които лежат на земята и служители на реда се връщат да бият с палки – това е закононарушение, “ съобщи Атанас Славов.

Той описа, че е взел участие в значително митинги и неведнъж е следил сюжета, в който вместо да се изолират провокаторите, полицията изчаква напрежението на митинга да ескалира, по-късно стартира разпръскването на хората „ и в дребните улички стартират избрани незакономерни дейности на органите на реда, “ сподели Славов.

„ Това е сюжет, който сме следили неведнъж. Дали този случай е подобен би трябвало да се организира без значение следствие, “ разяснява министърът на правораздаването.

„ Ясно е, че има превишаване на пълномощията от обособени чиновници на Министерство на вътрешните работи и е належащо всестранно, обективно, следствие, което е не просто вътрешно, а от прокуратурата. За да имаме гаранция за самостоятелност, “ безапелационен е Славов.

Според него има проблем, че се чака вътрешните механизми на Министерство на вътрешните работи да доведат до „ очистителни дейности “.

„ Трябва да се стигне до корена на тази корист с власт, с цел да стане ясно дали става дума за нагнетено напрежение, дали става дума за дефицит на психическа поддръжка на чиновниците на Министерство на вътрешните работи, дали става дума за не извършен надзор. Това са вероятни хипотези. Не мисля, че на управително равнище да са давани указания за принуждение на равнище управление, това е неприемливо, “ съобщи Славов.

По думите му многокартните неоправдателни решения Съда по правата на индивида в Страсбург също изискват механизъм за без значение следствие на полицейско принуждение.

По време на митинга против БФС полицията употребява водни оръдия. След това се появиха десетки видеоклипове, чиито фрагменти демонстрират безпричинно полицейско принуждение.

Според Министерство на вътрешните работи органите на реда са си свършили работата. На фона на потресаващи разкази на бити от полицията мирни протестиращи, вътрешното министерство разгласи, че има " единични случаи на превишаване на пълномощията ", само че като цяло са се справили със обстановката добре.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР