Прокуратурата трябва да бъде в съдебната власт, не да премине

...
Прокуратурата трябва да бъде в съдебната власт, не да премине
Коментари Харесай

Ахладова: Президентска република може да доведе до авторитарно управление

" Прокуратурата би трябвало да бъде в правосъдната власт, не да премине в изпълнителната. Не считам, че това ще ускори нейната самостоятелност, а в противен случай, ще ускори зависимостта ѝ. Не е препоръчвано на България да предприеме такива дейности, това е въпрос, който страната сама би трябвало да реши ".

Това съобщи пред Канал 3 министърът на правораздаването Десислава Ахладова.

" Представете си аз да съм индивидът, който назначава основен прокурор. В момента моделът, който България е избрала подсигурява независимостта на прокуратурата. Съвет на съдиите и съвет на прокурори и следователи са нужни, още през 2017 година Венецианската комисия го предлага, по този метод се лимитира въздействието на прокуратурата върху съдиите, реализира се самостоятелност на двете специалности ", показа тя.

" България е една от дребното страни, където депутатите на глава от популацията, са малцина. Балансът ще се търси на полемика за Велико народно събрание. Добра стъпка е да бъде сведен броят на депутатите ", добави тя.

" Смятам, че би трябвало да сме внимателни с въпросите на референдум. Индивидуалната конституционна тъжба я има в някои европейски страни, само че би трябвало деликатно да се обмислят критериите за допустимост, с цел да намерим салдото и да не се натоварва Конституционният съд ", съобщи министърът.

" Надявам се да се стигне до привикване на Велико народно събрание и другите политически партии да бъдат уверени. Съсредоточаването на власт може да докара до властническо ръководство, това са моите терзания по отношение на президентската република. Даването на законодателна самодейност на президента би трябвало да се обмисли добре ", разяснява Ахладова.

" Имаше доста малко време да се тества осведомителната система на съда, това докара до неточности. Протестът на съдиите имаше съображение. 134 съдии ми изпратиха писма с молба да се спре системата, организирах срещи, с цел да схвана дали проблемите са в действителност толкоз дълбоки. Системата ще бъде спряна ден откакто я пуснем, с цел да бъдат изчистени грешките. Съдиите са затруднени от броя на кликанията в системата, юристи също бяха недоволни ", заяви правосъдният министър.

" Одитът на системата за систематизиране на каузи беше положително решение, тя беше усъвършенствана. Трябва да бъде проверявана неведнъж и да бъдат лимитирани вмешателствата, в случай че има такива. Щом Европейска комисия вкарва механизъм за всички страни, евентуално върховенството на закона касае всички, корупцията и медийната независимост също. Майките с увреждания би трябвало да изложат настояванията си с разговор ", приключи Десислава Ахладова.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР