Прокуратурата стартира поредно издание на акция Богати“, в която ще

...
Прокуратурата стартира поредно издание на акция Богати“, в която ще
Коментари Харесай

А кога ще проверите имотите на Пеевски?

Прокуратурата започва следващо издание на акция „ Богати “, в която ще ревизира приходите на купувачите на скъпи парцели и коли в България.
Според информация, публикувана от държавното обвиняване, през 2015 и 2016 година 365 лица са си купили парцели за над половин милион лв., а към 400 са притежателите на коли „ Майбах “, " Бентли “, „ Ламборгини “, „ Ролс-Ройс “ и „ Ферари “. Проверката е предоставена на изпълнителния шеф на Националната организация за приходите.

Още когато забележим тази вест, незабавно в главите ни светват няколко аларми. Здравият разум ни пречи да приемем с лека ръка сходна форма на насмешка с правовия ред в една европейска страна, каквато претендираме, че сме.

Първо – закупуването на парцели за над половин милион лв. и коли, които костват най-малко толкоз, не са като покупка на банани от пазара. При всички случаи виновните органи и Национална агенция за приходите получават информация за реализирането на тези покупки в действително време, като най-вероятно още тогава се прави информация дали приходите на купувача дават отговор на въпросната покупка. С други думи – Национална агенция за приходите и прокуратурата към този момент знаят при кои притежатели на първокласните парцели или коли има нещо подозрително и при кои няма.

Второ – за какво е определена сумата от 500 000 лева? И на какъв принцип са определени проверяваните? Ако апартаментът коства 400 000 лева, то той няма да бъде проверяван? Или в случай че закупения автомобил е най-нов модел „ Мерцедес “ на стойност 200-300 хиляди лева? Без да бъдат посочени критерии за избора на проверяваните, то основателно можем да се усъмним, че подобен вид инспекции могат да бъдат употребявани за прилепяне на предприемачи, а за какво не даже и за рекет.

Трето – несъмнено на читателите към този момент е писнало да четат по тематиката, откакто настойчиво виновните органи отхвърлят да дадат отговор, само че няма ли и Делян Пеевски парцели за регулиране? Колко тона хартия би трябвало да бъде изписана от българските публицисти по отношение на несъответствието на парите на Пеевски и притежанията му, без значение дали става дума за парцели или за компании? Нужно ли е да припомняме, че единствено от имотната му декларация през 2002 година, 2003 година и 2004 година излиза наяве, че той е придобил три първокласни парцела в столицата, измежду които мезонет в кв. " Павлово ", различен апартамент в центъра на София и къща с двор в Бояна. Декларираната публична цена на придобивките е 152 263 лв. и тя е извънредно ниска, по отношение на действителната стойност на парцелите. За придобивките от по-близките години пък надали има смисъл да пишем, откакто те явно не съставляват интерес за прокуратурата.

Та на фона на следващата акция, чиято действителна цел не ни се разкрива, ще си позволим един въпрос – а по кое време ще се ревизират парцелите на Делян Славчев Пеевски?

Екип Фрогнюз

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР