Прокуратурата спазва закона такъв, какъвто е. Виждам, че сме в

...
Прокуратурата спазва закона такъв, какъвто е. Виждам, че сме в
Коментари Харесай

Гешев: Борисов е разпитван три пъти, ако трябва и 20 пъти ще го викаме |

Прокуратурата съблюдава закона подобен, какъвто е. Виждам, че сме в предизборна обстановка, само че аз не вземам участие на това поле. Списъци с политици не вършим.

Така основният прокурор Иван Гешев отговори на въпрос на депутата от Българска социалистическа партия Крисият Вигенин на въпрос дали прокуратурата ще извади описите с политици по аферата " КТБ ". За съществуването на такива описи заяви предшественикът на Гешев - Сотир Цацаров. 

Шефът на държавното обвиняване изясни, че има наблюдаващ прокурор по делото и той не се меси в неговата работа. Съобщи също, че е бил импортиран обвинителен акт от 1800 страници, който е бил разпечатан в 20 копия. Нещо, което не се прави в други страни. " Направихме разбор и го представихме на ЛИБЕ на британски. В него се установи, че по множеството от каузи от публичен интерес са подведени под правосъдна отговорност в множеството случаи хора от ръководещата партия. Виждам, че сме в предизборна обстановка, няма да участваме в нея ", съобщи Гешев. 

По въпроса за сериозния отчет на Европейската комисия основният прокурор изясни, че с години се е изграждал един взор за основния прокурор и неговите функционалности. " Изграден е един мит. Няма проблем да вземам участие във всяко разискване, само че това би трябвало да бъде преценено от българската страна. Прокуратурата съблюдава закона, какъвто е ", изясни той.

" Нямам никакви терзания за надзор на основния прокурор. Не ме тормози настояването за моето премахване. Моята работа е на върховен административен началник, а те включват общи методически инструкции, съблюдаване на законността и чисто административна работа. Вероятността основният прокурор да извърши закононарушение е като при всеки върховен общественик. Реалните проблеми са, че Наказателният кодекс е от времето на други Тодор Живков ", разгласи още Гешев.

На въпрос до каква степен стигнаха делата за приватизацията на прехода обвинител №1 отговори, че е получен разбор от Държавна организация Национална сигурност. " Когато сме подготвени, ще излезем със съответните разбори. От компетентността на Народното събрание е да направи нужното да отпадне отминалостта. Нарушенията са разнообразни и с огромен размер. В рационален период ще кажем дали има нарушавания, в които съществени настоящи лица са висшите държавни чиновници, свързани с приватизацията. Обемът е голям - над 6000 покупко-продажби без общинската приватизация ".

Предпазлив беше Гешев и на въпрос до каква степен стигна следствието на провиненията на някогашния финансов министър Владислав Горанов. От отговора му се разбра, че данните са систематизирани, само че Гешев не се е интересувал от този проблем и не може да оказва въздействие на ръководителите на Върховен административен съд или Върховен касационен съд. " Не мога да влияя на наблюдаващите прокурори ", повтори още веднъж той.

Иван Гешев на няколко пъти повтори, че който е нарушил закона, ще бъде измамен под отговорност и че не го е боязън от нищо. По въпроса за парцелите на премиера Бойко Борисов в Испания отговори, че не е осведомен в елементи със случая и в случай че му е бил заложен въпроса по-рано, е щял да изиска позволение от наблюдаващия прокурор да изнесе данни. От думите му се разбра, че министър председателят е разпитан и се е явявал три пъти пред проверяващите органи. " Ако би трябвало, ще се яви и 20 пъти ", съобщи Гешев. " Прокуратурата се занимава единствено с наказателна отговорност, а не с политическа отговорност ", добави той.

Главният прокурор изрази уважението си към чиновниците на Министерство на вътрешните работи по време на митингите. " Те свършиха съвършено работата си в условия на пандения. Никоя полиция в Европа няма да изтърпи да изяде толкоз пердах. Но в случай че някой нарушат разпоредбите, ще носят наказателна отговорност ", сподели той на питате за полицейското принуждение над протестиращи. СРП е направила 5 инспекции.

Гешев не отговори директно на настояването на Висшия адвокатски съвет за оставката му. Но изрази отрицание от обстоятелството, че през годините в Българска национална телевизия и медиите се изявяват единствено подсъдими, юристи, само че не и прокурори. " Никой не сложи въпроса за какво подсъдими разясняват досъдебни производства от чужбина, за какво лъжат. През годините се говореше, че прокуратурата е загадка организация. Прокуратурата дава информация, без да нарушава презумпцията за невиновност, с позволение на наблюдаващия прокурор. В над 90% се случва това.  Явно това не желаят да се знае. ".

На няколко пъти основният прокурор загатна обвиняванията към Васил Божков, без да го назове по име. " Явно някой не желае да каже какъв брой са записаните артефакти. Не се харесва ", добави той. Той се възмути и от обстоятелството, че страната е била ощетена от сходни обвинени.


Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР