Прокуратурата ще продължи да поддържа искането си за задържане под

...
Прокуратурата ще продължи да поддържа искането си за задържане под
Коментари Харесай

Прокуратурата ще иска постоянен арест за младежa от Пловдив, подготвял атентат

„ Прокуратурата ще продължи да поддържа настояването си за задържане под стража на малолетното лице, защото считаме, че тя е една от най-адекватните. Така той ще бъде изолиран в специфична среда, в която с него ще работят психолози и психиатри “. Това съобщи представителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева по отношение на радикализирания 16-годишен юноша от Пловдив, съобщи кореспондент на БГНЕС.
Според държавното обвиняване продължава да има действителна заплаха за сигурността на огромен брой български жители.
„ Непроменено е мнението на прокуратурата, че в сегашния проблем се касае за дете, жертва на радикализация и за една голяма човешка покруса. От друга страна стоят сигурността и ползите на българското общество. Намерени са взривни субстанции и устройство, по размер и брой, несъпоставими с нито един различен проблем от новата история на България “, съобщи прокурор Милева.
Тя акцентира, че това не е било известно на никого, даже и на родителите не детето. При претърсванията е открита информация, която демонстрира, че детето е подготвяло терористичен акт. Отделно от нея са открити и видеоклипове, изпращани от него към вербовчика в тази тенденция.
„ Помощта на родителите е голяма. Но информацията, в началото добита, е за радикализация и тя не е подадена от тях “, безапелационна е прокурор Милева.
Припомняме, че при акция в Пловдив на 8 юни полицията откри подготвени и в развой на правене самоделни взривни субстанции. Върху тях е работил радикализирал се 16-годишен възпитаник от локална елитна гимназия, а намесата на органите на реда идва след сигнал на негови близки. Претърсени са две пространства, които съгласно прокуратурата младежът е употребявал напълно умишлено, а едно от откритите устройства е така наречен тръбна бомба, която е постоянно срещана при атентати в Съединени американски щати. В развой на правене униформените са разкрили и така наречен бомби с пирони, употребявани при няколко атентата в Европа, в това число бургаското летище Сарафово.
По данни на прокуратурата при атентата в Сарафово, който стана през 2012 година, употребяваното вещество от този вид било сред 2 и 3 кг, а в тази ситуация с ученика става въпрос за 14,5 кг. За него заместник-главният прокурор Иван Гешев удостовери, че е бил вербуван от Ислямска страна.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР