Прокуратурата ще призове премиера Кирил Петков и началника на кабинета

...
Прокуратурата ще призове премиера Кирил Петков и началника на кабинета
Коментари Харесай

Прокуратурата поиска от Кирил Петков пълен списък на ненаказаните престъпници

Прокуратурата ще призове премиера Кирил Петков и началника на кабинета му Лена Бориславова. Това се схваща от на държавното обвиняване в понеделник.

По време на разпита прокуратурата ще желае да разбере от премиера и шефката на кабинета му какво знаят за вършени закононарушения в страната, които не са разследвани досега. Държавното обвиняване ще изиска от тях "списък с лица ", правили закононарушения, както и доказателства за това.

Повод за разпита е срещата сред Петков и Бориславова от една страна и основния прокурор Иван Гешев от друга от петък. От държавното обвиняване оповестяват, че по време на диалога тогава министър-председателят е "посочил имена и прякори на лица, които съгласно него са в основата на икономическата и престъпна престъпност в страната и по отношение на които не са подхванати нужните дейности за търсене на наказателна отговорност “.

Затова Петков и Бориславова, която също е участвала на срещата, ще бъдат извикани в прокуратурата, с цел да дават "пълен лист " на упоменатите. След това държавното обвиняване ще ревизира данните, излиза наяве от известието.

Разговорът в края на предходната седмица сред премиера и основния прокурор беше по самодейност на Гешев, който е изискал да разиска плануваното от ръководещите закриване на профилираните съд и прокуратура. След срещата стана ясно, че Петков не е трансформирал мнението си и е защитил измененията в, които бяха оповестени за публично разискване. Именно с тях се планува очистване на спецправосъдието.

По време на диалога обаче министър-председателят е попитал основния прокурор за какво не се подхващат дейности против хора, които съгласно него са в "основата на икономическата и престъпната престъпност в България ".

Според известието на прокуратурата от понеделник Гешев е дал отговор, че следствията се водят главно от Министерство на вътрешните работи. След това обаче основният прокурор е сезирал собствен заместител за казаното от Петков.

В известието на държавното обвиняване се коментира, че основният прокурор е работил, тъй като е имал законовото обвързване да осведоми прокуратурата, в случай че разполага с данни за закононарушение. "Съгласно наредбата на Наказателно-процесуален кодекс жителите и длъжностните лица имат обвързване, когато узнаят за осъществено закононарушение от общ темперамент, неотложно да уведомят орган на досъдебното произвеждане и да подхващат нужните ограничения за опазване на ситуацията и данните за закононарушението ", се споделя в текста.

Петков и шефката на кабинета му ще бъдат призовани да се явят във Върховната касационна прокуратура, с цел да дават " цялостен лист с лицата, посочени в хода на работната среща, както и данните, респективно доказателствата, за вероятно осъществени от същите лица закононарушения или нарушавания ".

Междувременно Антикорупционната комисия в понедленик предложения правосъдната министърка Надежда Йорданова да се яви във вторник и да опише за сигналите против основния прокурор Иван Гешев.

Миналата седмица КПКОНПИ заяви, че по сигнали за злоупотреби против основния прокурор, за които Йорданова заяви, че е получила в Министерството на правораздаването. Антикорупционната комисия изиска заверени копия от тях и друга налична информация в Министерството на правораздаването. В понеделник от комисията оповестиха, че не са получили нищо и по тази причина са поканили министъра.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР