Прокуратурата ще използва хвърчащият списък, открит в дома на бизнесмена

...
Прокуратурата ще използва хвърчащият списък, открит в дома на бизнесмена
Коментари Харесай

Прокурори ще ровят в банкови сметки по списъка "Бобоков"

Прокуратурата ще употребява хвърчащият лист, открит в дома на предприемача Атанас Бобоков, с цел да опитва да рови в банкови сметки и да разпитва посочени в него хора. Това стана ясно от присъединяване на зам.шефът на профилираната прокуратура Ангел Кънев в утринния блок на Българска национална телевизия. " Ще правим редица дейности по следствие, свързани с откриване на банкови тайни не единствено в страната, само че най-много в чужбина, с цел да изясним дали фактически посочените суми са имали придвижване в страната и в чужбина ", разгласи в прав текст Кънев. Той разгласи и, че част от хората в листата ще бъдат разпитани, както и се опита да внуши, че държавното обвиняване има някакви страховити версии, но в този момент не можел да ги каже, тъй като няма позволение от наблюдаващите прокурори.

За този лист Атанас Бобоков признава авторство, както и изяснява, че го е правил по данни от книга. Само ден по-рано, персонално министър председателят Бойко Борисов разгласи, че всеки, в това число и той може да си направи подобен лист и да кара хората да разясняват.

Сегашните прокурорски изявления дават някакво пояснение за държанието на държавното обвинение и за решението му бързо да пусне в общественото пространство въпросния лист, както и евентуално разкрива каква е била същинската цел. Преди два дни държавното обвиняване разгласи, че от жилището на Атанас Бобоков била  конфискувана " цветна фотография, на гърба на която има изписани имена, които подхождат на имената на обществено известни персони в обществото. Срещу имената на всеки от тях на ръка са записани огромни суми пари - 70 милиона $, 100 милиона лв., 120 милиона лв., 300 милиона лв. ". По-късно от прокуратурата разпространиха фотокопие на гърба на въпросната фотография. И досега обаче държавното обвиняване не споделя и не демонстрира самата фотография.

Още на пръв взор ставаше ясно, че въпросният лист е юридически по обществени източници, в това число и изявления в пресата. Така да вземем за пример против Васил Божков написа 650, което е тъкмо цифрата 650 млн.долара, която се появява в списание за неговото благосъстояние през 2004 година. Именно това е годината, която е най-вероятното време на основаване на въпросния лист.

" Като гледах първата пресконференцията, останах с усещането, че не се приказва нищо за боклуци, а се демонстрира една фотография, която е взета от моя дом. Тези имена и тези суми, съм ги взел от една книга, която се казва  " Най-богатите българи ". Водил съм си бележки ", разгласи пък самият Атанас Бобоков пред съда по време на гледането на мярката му за неотклонение. Той освен призна авторство на листата, само че и показва тъкмо от кое място го е взел.

Прокуратурата в лицето на Ангел Кънев обаче твърди, че имало разнообразни свои версии, които се различавали от тази на Бобоков. И че точно при инспекция на тези версии щяло да се желае откриване на банкова загадка и за разпити на хора. Така и не стана ясно кой е тъкмо този съд или банка, която биха дали информация въз основата на хвърчащ лист, за който създателя твърди и демонстрира, че е взел от изявления и книга.

Само ден по-рано министър председателят Бойко Борисов даде да се разбере, че всеки може до си направи подобен лист. " То в този момент всеки предприемач може да си напише лист и да си го постави в касата. И аз мога да кажа - за кмета на Поморие - 1000 лв., за Горанов - 2000, за Нанков - 3000. Аз не желая да разясня, задържаният да каже какъв е този лист ", обяви Борисов.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР