Прокуратурата се захвана с безпрецедентната кражба на машини за копаене

Прокуратурата се захвана с безпрецедентната кражба на машини за копаене ...

От прокуратурата с ексклузивни разкрития за безпрецедентния обир в Благоевград, какъвто нямаше досега в България!.

Прокуратурата се захвана с безпрецедентната кражба на машини за копаене на биткойни, която бе извършена на 10 февруари в Благоевград.  Под наблюдението на Районна прокуратура – Благоевград се води досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 195, ал. 1, т. 3, вр. чл. 194, ал. 1 от Наказателния кодекс. 

На 10.02.2018 г., за времето от 17 ч.  до 19 ч., от помещение на пети етаж в административна сграда на бул. „Васил Левски“ в гр. Благоевград, били отнети двадесет и една машини „Антмайнер С 9“, собственост на три физически лица. За целите на обира била изтръгната метална планка на врата.

Въпросните машини са известни като bitcoin miner и служат за добиване на свободни биткойни от интернет пространството. Стойността на всяка една от тях като нова е 8 000 евро.

Помещението, в което били разположени машините, не било оборудвано с климатична инсталация или климатик, като вследствие на работата им се стигало до сериозно загряване. Поради необходимостта от допълнително охлаждане помещението било с отворено врата.

Според източници на struma.com, пръв на място е отишъл един от съдружниците, чиято собственост са машините, Андрей Тачев, той е и последният видял машините на мястото часове преди кражбата. Другият съдружник е бил по време на обира в Гоце Делчев, където има стопанство с крави и е забелязал на телефона си, че машините не отчитат, т. е ги няма. Незабавно е изпратил Тачев на мястото и така разбрали за кражбата.

Мистериозен е този обир и според полицията злосторниците ще бъдат разобличени скоро. Вчера цял ден криминалисти правиха оглед на мястото, за да изяснят механизма, по който са измъкнати тежките машини. Предстоят разпити включително и с детектор на лъжата. Днес стана ясно, че охранителят е уволнен, заради това, че не е усетил какво става 3 етажа над него. СОТ - е собственост на бившия началник на РПУ Благоевград Хр. Величков. 

Работата по случая продължава с активни действия по разследването.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ

Източник: blitz.bg