Прокуратурата се включи в решаването на проблема със силния шум

...
Прокуратурата се включи в решаването на проблема със силния шум
Коментари Харесай

Нарушения за силен шум в Шабла, Каварна, Варна и Несебър

Прокуратурата се включи в решаването на казуса със мощния звук по морските ни курорти. От държавното обвиняване оповестиха, че се разкрили позволения, с които е въведен по-късен час за озвучаване от законно позволения.

Нарушения са открити в четири общини - Шабла, Каварна, Варна, Несебър, заяви Българска национална телевизия. Законът за отбрана от шума не позволява музика и мощен звук навън след 23 часа. Намерени са и позволения, в които часовият диапазон на възбраната е диференциран съгласно местонахождението на заведенията за хранене и нощните заведения, като е въведен по-ранен час за жилищните зони и на по-късен за курортите, каквото разграничаване законодателят не прави.

В община Несебър озвучаването навън е разрешено до 24 часа. Наредбата е призната от общинския съвет още преди 10 години.

"В последна сметка аз не мисля, че е нещо значително. Дали ще е 23 или 24 часа. Разбира се, че е курорт, несъмнено че е лято. Всякакви потребности имат туристите, както от отмора по този начин и от забавление ", сподели Лазар Япаджиев - зам.-кмет на Община Несебър.

От община Несебър са се пробвали да трансформират наредбата за шума навън и мощната музика да бъде разрешена до 23 часа, само че общинският съвет изрично е отказал.

"Опитахме се да я променим, само че не се одобри. Такива ми са спомените. И изпълняваме решение на общински съвет. Местният орган за самоуправление, знаете кой е ", добави Япаджиев.

В Несебър локалните хора са безапелационни, че проблем с високите децибели нямат. Там се тормозят от шума, който идва от курортния комплекс Слънчев бряг.

В Окръжната прокуратура - Варна, не са получили инструкции за дейности вследствие на инспекцията на ВАП. Ако задачата е да се трансформират текстовете на наредбата, това ще стане посредством атакуване в съда на всеки текст, изясни представителят на Окръжна прокуратура Радослав Лазаров.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР