Прокуратурата се възползва максимално от възможностите за експлоатация на държавни

...
Прокуратурата се възползва максимално от възможностите за експлоатация на държавни
Коментари Харесай

„Пълноценен отдих“ за прокурори на брега на морето. Оценката е на око, сделката е под въпрос

 Почвината база в курортен комплекс

Прокуратурата се възползва оптимално от опциите за употреба на държавни парцели за настаняване, отдих и отмора. Това демонстрират дейностите на основния прокурор Иван Гешев.

Непосредствено след встъпването в служба на служебното държавно управление Свободна Европа съумя да удостовери достоверността на информацията, че Гешев живее в държавната резиденция „Бояна“. Факт, който основният прокурор настойчиво криеше.

Точно по времето, когато се е настанил в държавната вила, основният прокурор е харесал за прилагане и различен държавен парцел. В края на юли предходната година Гешев е отправил искане към Висшия правосъден съвет (ВСС) да предприеме дейности почивната база в курортен комплекс „Чайка“ край Златни пясъци да бъде трансферирана на прокуратурата.

Процедурата беше задвижена всъщност директно преди изборите през април тази година. Проверка на Свободна Европа демонстрира, че това към този момент е реалност и прокуратурата е притежател на почивната база на метри от брега на Черно море.

Прехвърлянето обаче е станало в нарушаване на признатия от Народното събрание мораториум върху избрани дейности на кабинета в оставка до назначението на служебно държавно управление. Но и това не е всичко. Проверката на Свободна Европа разкрива, че договорката е станала по цени на око и не е имало никаква оценка на парцела.

Ето по какъв начин се е случило всичко това.
Размяна на парцели по “цена на око ”
Възможностите за отмора на прокурорите на първа линия на морето към този момент са повече. В началото на февруари тази година по предложение на основния прокурор Иван Гешев Висшият правосъден съвет (ВСС) изиска и получи от държавното управление почивна база край Златни пясъци. Мотивът, посочен в настояването, е за „ облекчаване потребността от пълностоен отдих и подобаващи условия за образователни мероприятия “.

Станцията, която е харесал Гешев, се намира до морето и разполага с открит и закрит басейн, спа, сауна, фитнес, ресторант, питейни заведения и конферентна зала.

Желанието на основния прокурор беше изпълнено с решение на Министерския съвет малко преди изборите на 4 април тази година. Имотът е част от активите на Държавната консолидационна компания (ДКК). Ръководството на компанията е взело решение за по едно и също време понижаване и увеличение на капитала със цената върху правото на благосъстоятелност върху няколко парцела.

От капитала на ДКК е извадена цената на комплекса в курортен комплекс „ Чайка “. Едновременно с това капиталът е повишен с правото на благосъстоятелност върху парцели с отпаднала потребност на Министерството на здравеопазването, намиращи се в с. Владая и Приморско.

Никъде в документите по договорката, която Свободна Европа прегледа, няма оценка, от която да стане ясно равностойна ли е замяната. Междувременно Министерството на финансите е дало мнение, че смяната на капитала би трябвало да става точно след разбор и оценка.

„ Концепцията на ДКК е добитите от нея парцели, посредством апортни вноски в капитала, да бъдат употребявани за осъществяване на капиталови планове “, споделиха за Свободна Европа представители на Министерството на стопанската система.

Анализът на документите демонстрира, че държавното сдружение освен не е осъществило облага от почивната база в комплекс „Чайка“, само че е вложило в допълнение в поддръжката й над 1 млн. лева в интервала 2018 – април 2021 година

В документите по размяната на парцели липсва и друга оценка. За това, какъв брой ще коства стопанисването на новопридобитите парцели и защо могат да се употребяват базите с отпаднала нужда, трансферирани от Министерството на здравеопазването.
Решение в деня на мораториума
Решението за изваждане на почивната база край Златни пясъци от капитала на ДКК е взето в деня, в който Народното събрание гласоподава решението за налагане на мораториум върху избрани дейности на държавните органи.

В обсега на мораториума е и осъществяването на разпоредителни покупко-продажби с недвижимо и движимо имущество. Решението за понижаване и увеличение на капитала на ДКК е заведено ден след гласувания мораториум, тъкмо в деня на обнародването му в Държавен вестник.

В този интервал страната към момента се ръководи от държавното управление в оставка на Бойко Борисов. Решението за налагане на мораториум беше обжалвано пред Конституционния съд от депутати от ГЕРБ, само че съдът към момента не се е произнесъл.

„ Мораториумът, гласуван от Народното събрание, работи от момента на приемането му до решение на Конституционния съд, който вероятно може да го разгласи за противоконституционен “, разяснява за Свободна Европа докторът по конституционно право Симона Велева.

Според нея всички дейности, които попадат в обсега на решението на Народното събрание, направени в този интервал, могат да бъдат атакувани от заинтригувано лице пред Върховния административен съд.

„ Ако има такава договорка, тя е в несъгласие с мораториума“, сподели Симона Велева.

„Министерският съвет също може да анулира договорка, тъй като опонира на мораториума “, сподели тя.

Почивната база, която получава прокуратурата в комплекс „Чайка“, не се употребява от 2017 година. Разходите за ремонт и привеждането му във тип за прилагане ще коства на данъкоплатците още над 4 млн. лева

Почиващите чиновници на прокуратурата ще я употребяват на преференциални цени от 15 лв. на нощ съгласно обновените цени за прилагане на почивните бази в прокуратурата и висшите съдилища.

Свободна Европа изпрати въпроси за коментар до Министерския съвет и прокуратурата, само че не получи отговор.

Генка Шикерова е проверяващ публицист. Работила е дълги години в бТВ и Нова телевизия.

https://www.svobodnaevropa.bg/
Източник: svobodnoslovo.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР