Прокуратурата се отказа от досъдебно производство по жалба срещу изказвания

...
Прокуратурата се отказа от досъдебно производство по жалба срещу изказвания
Коментари Харесай

Държавата осъдена по дело, свързано с потенциално канцерогенни лекарства, за които се увърта

Прокуратурата се отхвърли от досъдебно произвеждане по тъжба против изявления на проф. Георги Чернев по отношение на вероятен канцерогенен резултат на медикаменти за кръвно (бел. ред. – така наречен клас " " ). Това заяви самият проф. Чернев пред.

Жалбата е подадена от юрист Евгений Цотов, а всъщност той е за всяване на суматоха. Става въпрос за тъжба по член 326 от Наказателния кодекс – според неговите текстове, " който предава по радио, телефон или по различен метод погрешни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, акцидент или паника ", може да влезе в пандиза до 2 години, а в случай че има " настъпили обилни нездравословни последствия ", присъдата може да е от затвор до 5 години и санкция от 10 000 до 50 000 лв..
По този текст от закона прокуратурата повдигна обвиняване на ръководителя на Българския фармацевтичен съюз и някогашен началник на Изпълнителната организация по медикаментите проф. Асена Стоименова-Сербезова. Какъв беше казусът – можете да си припомните, а ТУК е, като към този момент против България поради дейностите на прокуратурата.
На експлицитен въпрос на дали в тази ситуация с проф. Чернев прокуратурата е спряла следствието поради липса на доказателства или поради несъстоятелна теза на жалбата, професорът отговори, че доколкото знае, става въпрос за несъстоятелна теза – той занапред ще вземе всички документи по случая, които държавното обвиняване ще даде на юриста му. Проф. Чернев изрази подозрение и, че някой е подсказал на юрист Цотов да подаде тъжба.
Защо? Причината, съгласно професора, са неговите и на негови колеги-българи изявления в интернационалните научни източници във връзка с сартаните. В читателите си за тези научни писания, в това число за реакцията на българската страна –, която беше изрично отхвърлена от проф. Чернев –!
" Това са безусловно действителни неща и в най-скоро време ще предоставим на данни за още четири-пет случая, които сме официализирали в американски списания – за нови случаи на развиване на две, до три, до четири ракови форми по едно и също време след приложението на сартани. Тези тематики стават доста горещи в целия свят – ние сме първите хора, които официализират с научни изявления ", сподели проф. Чернев пред.
С изтъкване на имена
До Нова година ще официализираме 5 нови научни изявления, посочи проф. Чернев. И продължи с съответно име – фармацевтичният колос " Новартис ". Той засяга правосъдни премеждия на компанията в Съединени американски щати – по-конкретно съглашение за съвсем 680 млн. $ поради практики като предоставяне на парични облаги на лекари, с цел да предписват те медикаменти на компанията (подробности на британски език – ).
" Споменавам я, тъй като тази компания е първата компания, която е обект на разисквания и полемики в границите на нашите проучвания, а точно – че първият валсартан индуциран кожен меланом, първият случай в международната (медицинска) литература, се появява след използването на препарат на тази компания. Това са двата препарата на тази компания – единият е " Ексфордж " (Exforge), а другият е " Диован " (Diovan) (бел. ред. – комерсиалното име на валсартан) ", съобщи проф. Чернев пред. Той напомни, че оповестено намерено писмо до " Новартис " тъкмо поради двата препарата.
Искахме още през 2018 година компанията да удостовери, че освен вторични артикули в препарата като нитрозамините може да са канцерогенни, а и дейната съставна част. " Новартис " не отговори изрично на този въпрос, а разяснява, че нейните препарати не са наранени от нитрозамини, изясни проф. Чернев. Той е безапелационен, че има няколко разказани случаи, които приказват, че е допустимо дейната съставна част на горепосочените препарати да провокира меланом.
Извън " Новартис " обаче професор Чернев приказва и за съответни български политици – предходният здравен министър Кирил Ананиев (в момента е финансов министър), предходният вътрешен министър Младен Маринов и министър председателят Бойко Борисов. Той употребява думи като " неглижиране " по адрес на Ананиев, визирайки за дейностите на Изпълнителната организация по медикаментите по подадени от проф. Чернев и данни на база анамнеза от пациенти, развили разнообразни форми на рак. Тези форми, съгласно професора, са се появили поради приложимост на сартани. Проф. Чернев смята, че държанието на Ананиев е довело до страдалчество на редица пациенти. " Това напълно самоуверено го декларирам и ще го потвърдим в идващите три седмици с още доста съществени научни писания, които удостоверяват нашата теза ", разяснява кожният лекар пред. И настоя за отговор на Ананиев " за какво манипулира данните ", които съобщи на, визирайки следните несъгласия – че в формалния отговор се споделя: " Европейската база данни за нежелани лекарствени реакции, която съдържа над 15 000 000 известия (включително всички български съобщения), до този миг не е разглеждала сигнал за връзка сред сартани и поява на меланом ", до момента в който Европейската организация по медикаментите (EMA) написа напълно друго нещо в отговор до проф. Чернев по електронен път –.
Присъда на първа инстанция
Оказа се, че проф. Чернев е съумял да осъди Министерство на вътрешните работи болница за непозволено освобождение от поста му на началник на кожната клиника на болничното заведение. Съдебното решение е прясно и може да се апелира – към този момент не е ясно дали това ще стане.
" Осъдих ги за непозволено освобождение от служба ", сподели кожният лекар. И напомни по какъв начин още по времето на Младен Маринов отпред на Министерство на вътрешните работи имаше пояснение по случая и по какъв начин. " По разпореждане на фармацевтичните компании трябваше да бъда освободен ", безапелационен е професорът за уволнението си. Той добави, че съдът в този момент е постановил да бъде върнат на работа плюс парично обезщетение.
" Искам да се официализира, че на процедура сега беше наказан Бойко Борисов, неговото Министерство на вътрешните работи и неговото предопределение. Бойко Борисов е безусловно осведомен с цялата проблематика, което ще го потвърдим както в български, по този начин и в интернационален съд ", акцентира пред проф. Чернев.
Професорът сподели и, че се е обърнал към интернационалните институции поради дейностите на българската страна по тематиката. Той не конкретизира кои са тези организации при експлицитен въпрос на, с претекст, че не желае да има нерегламентирани опити за влияние върху тях от управническата ни класа. " Нека е една дребна изненада ", съобщи проф. Чернев.
Съгласно, сартаните имат канцерогенен резултат съгласно наличността на избрани рецептори в клетките на даден човек (т.е. не във всеки случай) - съответно става въпрос за напредък на меланома! Повече детайлности за профилирани научни изявления можете да откриете!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР