Прокуратурата съобщи, че ще поиска обвиняемият за пране на пари

...
Прокуратурата съобщи, че ще поиска обвиняемият за пране на пари
Коментари Харесай

Аферата Хемус: Обвиняемият може да бъде разпитан и пред съдия

Прокуратурата заяви, че ще изиска обвиненият за пране на пари от автомагистрала " Хемус " Борислав Колев да бъде разпитан и пред арбитър. 

Държавното обвиняване напомни, че " на 21 декември обвиняемият за изпиране на над 53 млн. лева, предопределени за ЛОТ-5 от автомагистрала „ Хемус “, в присъствието на бранител е дал обстойни пояснения като показал съответни лица, които имат отношение към вероятно осъщественото закононарушение ".

Имената не попадат в известието на прокуратурата. 

В него обаче се прецизира, че се извършват всички нужни дейности по следствието и други процесуални дейности за откриване на обективната истина по планувания в закона ред. Ако се съберат задоволително доказателства за виновността и на други лица, същите ще бъдат привлечени в качеството на обвинени и ще им бъдат избрани от наблюдаващите прокурори съответни ограничения за неотклонение, отговарящи на публичната заплаха.

Ще напомним, че във вторник Борислав Колев бе разпитан и в наличието на основния прокурор Иван Гешев, и пред вътрешния министър Бойко Рашков. Впоследствие Рашков съобщи, че е чул имена и не е сюрпризиран от това, което е споделил обвиненият Колев.

От обвиняването коментират също, че е изготвено предложение за взимане на делото на специфичен контрол от Софийската апелативна прокуратура и от Върховна касационна прокуратура (ВКП).

" До момента няма изговаряне на Софийска апелативна прокуратура (САП) по направените самоотводи на двама от наблюдаващите прокурори. В случай че САП почете тяхното искане, на правилото на инцидентния асортимент, ще бъдат избрани нови наблюдаващи прокурори, които да продължат управлението и надзора върху следствието. До произнасянето на САП поискалите самоотвод прокурори не престават да извършват функционалностите си на наблюдаващи прокурори ", споделят още от държавното обвиняване.

До настояването за самоотводи се стигна, откакто прокурорите упрекнаха ГДБОП в оказване на " невиждан напън ", до момента в който от Министерство на вътрешните работи споделиха, че прокуратурата не желае да стигне по-високо в схемата за източването на средства от автомагистрала " Хемус ". 

Борислав Колев бе упрекнат, че е взел участие в основаването на мрежа от компании, като набирал и стимулирал разнообразни лица да станат фиктивни шефове на тези компании, по сметките на които били преведени част от парите, предопределени за ЛОТ-5 от Автомагистрала „ Хемус “. Впоследствие обвиняемият лично придружавал фиктивните шефове до банков клон, откъдето те теглили парични суми, които предоставяли на него.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР