-Прокуратурата сама се постави в капан в опита си да

...
-Прокуратурата сама се постави в капан в опита си да
Коментари Харесай

Болтовете не падат сами

-Прокуратурата сама се сложи в капан в опита си да покрие случая с развитите болтове на колата на Лозан Панов.

-Разправата с критиците на системата става все по-брутална. Още по тематиката
Мнението на специалист е било манипулирано от държавното обвиняване

Очаквано, Военна прокуратура отхвърли да проверява случая, отговорен е водачът - спрял за гъби

Дебатът за правосъдната промяна би трябвало да е свободен, извънредно несвоевременно е министърът на правораздаването да атакува ръководителя на Върховен касационен съд за мнението му, написа в писмото

Прокуратурата е водила всевъзможни борби през годините, само че тази, в която се забърка последната седмица, няма аналог. В опита си да замете случая със подозрително разхлабената задна джанта на колата на ръководителя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов държавното обвиняване се опита да внуши, че колите " Мерцедес " (при това тези от високия сегмент - S-класа) са толкоз несигурни, че болтовете на колелата им могат да паднат в придвижване.

Сблъсъкът на държавното обвиняване с немския тръст и с формалната логичност провокира вълна от смешки в обществените мрежи, само че, уви, казусът изобщо не е занимателен. Още когато преди няколко седмици прокуратурата заяви, че е образувала инспекция по отношение на изчезналите болтове от джантата на служебния автомобил на Лозан Панов, беше ясно, че надали следва задълбочено и обективно следствие.

Публично знае се, че през последните месеци ръководителят на Върховен касационен съд е подложен на систематични провокации и офанзиви поради позициите си за правосъдна промяна, включително на прокуратурата. Като се стартира от компроматната канонада в медиите, следени от депутата Делян Пеевски, и се мине през стряскащите анонимни пърформанси, които включваха митинг с маски в Съдебната палата, отрязани агнешки главички пред постройката на Висшия правосъден съвет и стотици плакати против ръководителя на Върховен касационен съд, разлепяни по късна доба из София. При всичко това прокуратурата освен не откри мотив да проверява кой си разрешава сходен напън против най-висшия арбитър, само че с държанието си магистратите към основния прокурор и самият той затвърждаваха съмненията, че тормозът е синхронизиран с тях.

" Къде го е боязън? В мерцедеса на НСО, там ли го е боязън ", попита преди време обвинител номер 1 Сотир Цацаров. Поводът беше следното изявление на Панов: " Ако обществото остане овчедушно и не реагира на всичко това, не съм сигурен до каква степен могат да стигнат офанзивите. Наивно е да мисля, че те няма да бъдат ориентирани към мен и фамилията ми. Защо не, в случай че някой счита, и с физическо премахване. "

Последва казусът с разхлабените болтове на същия този мерцедес. В калните медии незабавно се появи теза, че ръководителят на Върховен касационен съд съдията самичък го е инсценирал, а прокуратурата отхвърли следствие.
Смаляване

Кой вид си избирате

Инцидентът става на 1 юни, когато Лозан Панов е бил в командировка до Берковица. Тогава, на връщане към София, водачът му от НСО открива, че липсват два болта на задната лява джанта, а другите три са разхлабени. Уведомен е шефът на НСО ген. Ангел Антонов, само че той не намира за належащо да осведоми Министерство на вътрешните работи или прокуратурата. Започва вътрешна инспекция по случая. Няколко дни по-късно, когато историята се появява в медиите, Софийската военноокръжна прокуратура (офицерите на НСО са военизирани) се самосезира и стартира предварителна инспекция. Заключението й излезе преди дни, само че преди да стигнем до него, дано разсъждаваме дружно.

Ако за миг изключим опцията Лозан Панов самичък да си е развил болтовете и неразумно да се е возил по завоите до Берковица и обратно, остават следните разновидности.

Първият е чиновниците на НСО да са показали небрежност и да не са ги завили добре.

ВКП изключва този сюжет, тъй като съгласно нея е несъмнено потвърдено, че автомобилът излиза от гаража на службата в съвършено техническо положение.

Последното насърчаване на колелата е станало в края на март, когато са заменени зимните гуми. След това автомобилът е бил инспектиран неколкократно. Последно положението му е било тествано в деня на случая при излизането му от гаража на НСО. Това било установено както от водача, по този начин и от началника на контролно-техническия пункт. Също по този начин автомобилът на Лозан Панов е с алуминиеви джанти, т.е. неналичието на болтове може да се откри отдалеко, без да се постанова събаряне на тасове да вземем за пример.

Ако държавното обвиняване твърдеше, че НСО е работила немарливо, то щеше да вкара службата в деликатна обстановка (не че не видяхме " качествата " й при атентата против Ахмед Доган). А въпреки всичко управлението на държавните телохранители попада в тима на основния прокурор (Ангел Антонов се счита за непосредствен до Пеевски).

Вторият вид е някой злоумишлено да е развил болтовете. Прокуратурата изключва и това, анализирайки държанието на Лозан Панов и водача му. Според проверяващите те не били задоволително дейни в това да алармират за случая. Панов не е запазил местопроизшествието (не е извикал полиция, не е направил фотоси на гумата), което показвало, че той самият не е оценил обстановката като нападение. (Както прочее би се държал евентуално, в случай че самичък е инсценирал случая.)

Изяснен е маршрутът на придвижване на колата на 1 юни. Установено е, че след излизането от гаража на НСО автомобилът е спрял за по-дълго на две места - в двора на Съдебната палата в София (там няма видеонаблюдение, само че има строга защита, тъй като оттова се конвоират арестантите и пандизчиите, които идват на заседания) и до районното полицейско ръководство в Берковица. Там автомобилът е бил без контрол в продължение на 15 минути, когато водачът е отишъл до магазина, което е в нарушаване на вътрешните правила на НСО.

Един тип, в случай че би имало злоумишлена интервенция в редовността на колата, вероятните места са: в охранявания гараж, в охранявания двор на Съдебната палата или пред районното в Берковица.

Военната прокуратура изключва тези благоприятни условия и по този начин стига до

Третия вид, който държавното обвиняване за разлика от всеки умел автомонтьор възприема за меродавен - а точно, че болтовете на сякаш добре поддържан " Мерцедес " S-класа са паднали сами. Въпросното умозаключение е основано на манипулирано експертно мнение. Снето е мнение от специалист - инж. Бойко Виячки, който е началник на сервиза на представителя на " Мерцедес ". Той бил споделил, че е допустимо болтовете да се развият сами при неравномерен път с доста завои. Всъщност се оказа, че мнението му е било редактирано от държавното обвиняване. В цялост то гласи, че болтовете могат да паднат при неравномерен път и остри завои, само че единствено в случай че не са затегнати като хората. Същото се споделя и в формалното мнение, което поискахме от представител на немската марка за България - " Силвър остарял ".

Пред " Капитал " Бойко Виячки добави, че в случай че е твърдял противното, с тези пътища " би трябвало непрекъснато да събираме джанти ".

Така обследването на случая завърши

По леката процедура

единствено с предварителна инспекция.

Това е значим подробност. Предварителните инспекции са извънпроцесуален прийом за изясняване на обстановката тогава, когато няма задоволително данни за формиране на досъдебно произвеждане. Ако имаше такова, то трябваше да протече по формалния ред на Наказателно-процесуалния кодекс и с доста повече гаранции и отговорности за тези, които вземат участие - очевидци, движимости лица, проверяващи и прокурори. Освен това едно досъдебно произвеждане дава опция да се обезпечават доказателства - да вземем за пример, като се изземат автомобилът и болтовете, а не да се оставят на предпазване там, където може да е било осъществено закононарушението (НСО). В предварителната инспекция, за разлика от досъдебното произвеждане, да вземем за пример не може да бъде изработен следствен опит.

Няколко магистрати, с които " Капитал " беседва, разясниха, че военноокръжната прокуратура е трябвало непосредствено да образува досъдебно произвеждане. На процедура е имало задоволително данни за най-малко две закононарушения - или небрежност на този, който е поддържал колата, или съзнателно посягане върху автомобила, а оттова застрашаване живота на водача и Лозан Панов. Подобен ход на прокуратурата би дал опция на Панов да апелира възможното преустановяване на следствието пред съд и по този начин да извади проблема от монопола на обвиняването (отказите за формиране на следствие на подлежат на правосъден контрол).

Като контрапункт на този проблем може да бъде припомнена една от перлите в короната на Сотир Цацаров — следствието за така наречен опит за убийството на Делян Пеевски. Тогава прокуратурата освен незабавно образува досъдебно произвеждане, само че и задържа без каквито и да било доказателства трима души. Магистратът, сътворил това шоу, получи премия от основния прокурор, като беше нараснал в профилираното звено за противопоставяне на корупцията.

Има едно фразеология, което се повтаря до погнуса в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). А точно, че едно следствие би трябвало да е " обективно, всестранно " и да води до " цялостно проучване на всички условия ". Представете си обаче, щом прокуратурата не може да подсигурява това в случай, засягащ ръководителя на Върховен касационен съд и службата, която пази управническия хайлайф (и Пеевски), какво се случва по тези каузи, при които безстопанствен живот не е в заплаха?
Когато прокуратурата не смее да напише името на Джовани Фалконе

В останалата си част прокурорското разпореждане изнася информация за диалозите на водача и обстоятелството, че е употребил вайбър, с цел да си приказва с Лозан Панов, както и значимото събитие, че двамата се познавали от деца, което притъпило вниманието на водача (а самото предопределение, което е станало от управлението на НСО, било морално укоримо). Съмнително било, споделя прокуратурата, че падналите болтове били открити чак когато колата спряла до сергия за гъби по искане на Панов. Държавното обвиняване открива несъгласие в обясненията на ръководителя на Върховен касационен съд и водача му за това какви тъкмо шумове са чували и по кое време.

Прокурорското разпореждане е подписано от някогашния военноокръжен прокурор на София Спас Илиев, само че юристи, които имат каузи пред тази инстанция, разясниха, че то наподобява повече на стила на колежката му Генка Брезашка. Документът е редактиран от Румяна Арнаудова, представител на Сотир Цацаров, която споделя, че единствено е влезнала във файла, с цел да махне персоналните данни. Едно от анонимизираните имена в него е това на Джовани Фалконе - италианския прокурор, погубен от мафията, поради водените следствия против нея.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР