Прокуратурата събира доказателства, за да привлече още обвиняеми по аферата

...
Прокуратурата събира доказателства, за да привлече още обвиняеми по аферата
Коментари Харесай

Банкова и Стефан Димитров остават в ареста, цялото ръководство на МВР разпитано по аферата

Прокуратурата събира доказателства, с цел да притегли още обвинени по аферата с митниците и по тази причина настояваше някогашната шефка на организацията Петя Банкова и предприемачът Стефан Димитров да останат в ареста, осведоми , като прецизира, че един от разпитаните висши служители на реда е шефът на Столична дирекция на вътрешните работи Любомир Николов . Неговите показания бяха представени от юриста на Стефан Димитров Ивайло Найденов. Николов е бил разпитан на 8 април.

" Тъжно е да се твърди, че от чужд номер му се обажда Стефан, другарски си приказва с него, показва страдание, че не се срещнали в Хасково и след това неведнъж се срещал с него, сподели юристът. Стефан Димитров имал интерес да не бъдат атакувани избрани лица. Николов в показанията си твърди, че е дълготраен чиновник на ГДБОП. И откакто провел диалога със Стефан Димитров през ноември, като шеф на Столична дирекция на вътрешните работи, на компютъра видял фотография и схванал, че това е Стефан Димитров. Имал подозрения, че се занимава с неправилни неща. Прокуратурата приема това за обикновено ", сподели юрист Найденов.

Адвокатът на Димитров заяви още, че неизвестен очевидец е разказал за тайна среща в дома на някогашния вътрешен министър Бойко Рашков . За същата предходната седмица разгласи и вътрешният министър Калин Стоянов, който също е разпитван по следствието за Митниците, по думите му, осведоми още . Според очевидеца срещата е била извършена през януари т.г. в дома на Рашков и в нея са взели участие Живко Коцев, Георги Георгиев от Вътрешна сигурност, Тенчо Тенев, консултант на някогашния министър председател Денков и Стефан Димитров. Последен отишъл на срещата Живко Коцев. Търсили вид да се дискредитира Калин Стоянов, Коцев да стане министър, а Георгиев - основен секретар, твърди юристът.

" Това не може да бъде доказателство. Преврат в Министерство на вътрешните работи... Ако не беше тъжно, щеше да е смешно. Нереално е. ", сподели юрист Найденов. Той попита също за какво държавното обвиняване се е съгласило да освободи някогашния основен секретар Живко Коцев с парична гаранция, а за Банкова и Димитров се желае да бъдат арестувани под стража.

Директорът на Гранична полиция Антон Златанов също е разпитван. И той като Любомир Николов видял фотоси на Стефан Димитров в медиите. В показанията си изложил теза, че Стефан и Марин Димитрови имали интерес от промяна на управителни чиновници.

По делото са разпитани и отстранени от постовете си и преместени на друга работа шефове на митнически пунктове. Именно за това е едно от двете нови повдигнати обвинявания на някогашната шефка на Митниците - за насила. Според прокуратурата те са били принудени за това от Банкова. Бившата митническа шефка е упрекната, че е размествала и командировала наложително 18 митнически чиновници на разнообразни ГКПП-та. Най-много от тях са били преместени в Бургас, на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево ", в Хасково и Русе, прецизира бТВ. Някои от преместваните митничари били повишавани.

Това е парадокс, тъй като тя има право на кадрови промени като административен началник, разяснява адвокатката й Аделина Натина. А очевидците в показанията си не потвърждавали тезата, че са били принуждавани, а по-скоро им станало неприятно. 

Според отбраната на Петя Банкова е необяснимо по какъв начин една част от групата е в ареста, един участник към момента се търси, един е без мярка, а Живко Коцев е с парична гаранция.

" Това е правораздаване по време на избори ", разяснява юрист Аделина Натина.   " За страдание, когато политиката влезе в правосъдната зала, правото излиза. Когато Петя Банкова отиде на тази позиция, беше с мисълта по какъв начин ще се оправи с престъпността ", разяснява още юрист Натина, представена от.

Пред съда другият обвинен Стефан Димитров сподели, че се тормози за здравето си, защото по време на престоя си в ареста досега е припадал няколко пъти и не се усеща добре. Съдът изясни, че по делото няма данни здравословното положение на някого от двамата обвинени да попречи за изпълняването на постановената мярка, предава Българска телеграфна агенция. Магистратите одобриха още, че няма заплаха обвинените лица да се укрият, в случай че ограниченията им бъдат променени, само че въпреки това заради високата социална заплаха на действието е допустимо двамата да извършат други закононарушения. 

 

Вчера обвиняване по това дело беше повдигнато и на някогашния основен секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев. От прокуратурата към момента не са решили каква мярка за неотклонение да изискат на другия обвинен по абсурда в митниците - Марин Димитров, татко на Стефан Димитров, който е с мярка за неотклонение " задържане под стража " дружно с Банкова.

Банкова влезе в ареста на 6 април с мярка, постановена от Софийския градски съд. Същата мярка за неотклонение - " задържане под стража ", беше постановена и за Стефан Димитров. Вече някогашната директорка на Агенция " Митници " Петя Банкова беше арестувана за 72 часа и упрекната за присъединяване в проведена незаконна група за търговия с въздействие, контрабанда, подкупи с още трима души, измежду които и Стефан Димитров.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР