Прокуратурата решава утре дали да пусне рентгенолога, или да поиска

...
Прокуратурата решава утре дали да пусне рентгенолога, или да поиска
Коментари Харесай

България иска свобода за доктор Димитров

Прокуратурата взема решение на следващия ден дали да пусне рентгенолога, или да изиска от съда да му наложи „ задържане под стража ”


“Свобода за доктора! ”, “Смърт за Плъховете! ” С тези викания над 3000 гневни жители минаха по улиците на Пловдив. Протести в отбрана на доктор Иван Димитров имаше пред Съдебната палата в София, Стара Загора и Варна. В тях се включиха най-вече хора, страдали от години от терора на нарушителите, бездействието на управляващите и малките врати в закона, които разрешават на рецидивистите да тормозят мало и огромно.
 Задържаният доктор Иван Димитров Задържаният доктор Иван Димитров
Както писа “Труд ”, доктор Димитров, рентгенолог от Окръжната болница в Пловдив, бе арестуван за 72 часа в ареста. Той бе упрекнат за умишленото ликвидиране на осъждания 9 пъти апаш Жоро Джевизов, по прякор Плъха. Трупът на серийния обирджия бе открит на 2 март на разсъмване върху капака на автомобил покрай постройката на Областната администрация. Оказа се, че същата нощ Плъха е разрушил гаража в двора на къщата на медика. Стопанинът чул звук и излязъл на открито, крадецът го нападнал и наръгал с нож в крайници и ръката. При самоотбрана доктор Димитров стрелял по него. Без да знае, че го е ранил смъртоносно, лекарят се прибрал у дома и на разсъмване отишъл на работа. Днес не стана ясно дали и по кое време е съобщил за среднощния случай.

Хилядите протестиращи към този момент два дни са безапелационни, че докторът е защитил с оръжие своя живот, фамилията си и дома си. Действал е в изискванията на неизбежна защита и въобще не трябва да бъде подвеждан под наказателна отговорност. До момента обаче не е известна публична позиция на полицията и прокуратурата в Пловдив. 72-часовото задържане на лекаря изтича в 17, 40 ч на следващия ден и до тогава прокуратурата би трябвало да реши дали да го пусне под парична гаранция или с мярка “подписка ”, или да изиска от съда да го задържи за непрекъснато под стража.

До момента не е ясно и какви са оръжията и дали са открити от проверяващите. Става дума и за револвера, употребен от доктор Димитров, и за ножа, с който той е бил наръган от Плъха. Има версия, че крадците са били двама, само че вторият досега не е оголен и арестуван. Не се изключва точно той да е носел огнестрелното оръжие, което лекарят да е изтръгнал от ръцете му и да е стрелял по Плъха, който го е нападнал с ножа. Другата възможност е, че докторът е държал у дома противозаконен револвер, с цел да се пази от крадци, откакто 3 пъти къщата и гаражите са били обирани.

Днес в шествието и митинга в Пловдив се включиха другари и сътрудници на доктор Димитров, както и почитатели на локалните тимове “Ботев ” и “Локомотив ” и таксиметрови водачи. Под звуците на “Боят настана ” и “Шуми Марица ” те минаха в шествие от Второ РПУ до паметника на Съединението, където е и постройката на прокуратурата. Те оповестиха, че ще стачкуват всеки ден, в случай че докторът не бъде освободен, с цел да се прибере при фамилията си. Депутатът от “Атака ” Павел Шопов, който е пловдивчанин, сподели, че 3 пъти го обирали и 2 пъти е гонил крадци по улицата и ще упорства президентът да помилва доктор Димитров.

Няколкостотин столичани се събраха към 16 ч пред Съдебната палата и пуснаха подписка в отбрана на доктор Димитров. Хората стопираха придвижването на трамваите по бул. “Витоша ”, а след това блокираха и кръстовището по бул. “Ал. Стамболийски ”. Протестите в Стара Загора и Варна започнаха в 17 ч и продължиха и след публицистичното привършване на броя.

Де юре


Убийството при неизбежна защита не е закононарушение


По-ниско наказване за обиден стрелец

 Убитият апаш Жоро Джевизов, по прякор Плъха. Убитият апаш Жоро Джевизов, по прякор Плъха.
Наказуемо е ликвидиране, осъществено при превишаване рамките на неизбежната защита (чл.119 от НК), разясниха адвокати по отношение на казуза за Доктора и Плъха. Когато закононарушението е осъществено в изискванията на неизбежна защита действието не е публично рисково, т.е. не е закононарушение (чл.12 ал.1 НК).

Понятието “неизбежна защита ” е дефинирано в член 12 от Наказателен кодекс: “…за да се защитят от директно противоправно нахлуване държавни или публични ползи, личността или правата на отбраняващия се или на другиго посредством причиняване вреди на нападателя в границите на нужните лимити. ”

Съгласно чл.12 (3), който влезе в действие от 13 октомври 2006 година, няма превишаване рамките на неизбежната защита, в случай че нападението е осъществено посредством навлизане с принуждение или с щурм в жилище.

Според юристите от тези разпореждания може да се направи извод, че в случай че Доктора е прострелял Плъха сега на нападението, се касае за действие при неизбежна защита, което не е наказуемо. Ако обаче прострелването е осъществено, откакто Плъха е прекратил нападението и е хукнал да бяга, не е налице неизбежна защита. Може обаче да е налице ликвидиране в положение на афект, защото Доктора надали е запазил успокоение след битката с крадеца. Предвиденото наказване при тази догадка е в по-нисък размер.

Евродепутатът Ангел Джамбазки:


Въоръженият мъж е свободен мъж


“Частната благосъстоятелност е неприкосновена и тази цялост би трябвало да бъде защитавана от закона. Многократно сме упорствали за разширение на рамките и обсега на неизбежната защита в Наказателния кодекс, както и за сензитивно облекчение на режима за носене на оръжие. Въоръженият мъж е свободен мъж ”. Това разгласи евродепутатът и зам.-председател на Вътрешна македонска революционна организация Ангел Джамбазки. През тази седмица Вътрешна македонска революционна организация ще инициира публичен спор за разширение института за неизбежна защита.

Случаите „ Опиц ” и „ Минасян ”


Иконописец лежа 2 година и 3 месеца в пандиза


Иконописецът Йордан Опиц изтърпя 2 година и 3 месеца в пандиза за ликвидиране на апаш наркоман, влезнал да краде в кооперацията му в София. Присъдата на художника бе 5-годишна, само че той работеше като изографиса олтара на общежитието в Казичене и бе освободен предварително за примерно държание. В този проблем от 2007 година прокуратурата потвърди, че Опиц е превишил рамките на неизбежна защита, защото сега на стрелбата крадецът е бил клекнал на земята. Освен това иконописецът бе гърмял с газов револвер, модифициран в военен и бе измамен под отговорност и за нелегално притежавано огнестрелно оръжие.

10 години по-рано – през 1997 година, столичният предприемач Еди Минасян простреля смъртоносно апаш, опитал се да задигне автомобила му. Минасян улучи от към 30 метра нападателя, все пак бе оневинен. По това време законът даваше право на самозащита при отбрана на собствеността, само че по-късно тази норма бе анулирана от Конституционния съд.

За рожден ден


Чакат на следващия ден баща си като подарък

 Съпругата Жулиета Димитрова. Съпругата Жулиета Димитрова.
“Още съм в потрес, за секунди ни се прекатурна живота ”, описа Жулиета Димитрова, брачната половинка на доктор Димитров. Тя отхвърли да приказва каквото и да е за съдбовната нощ, преди да са се произнесли проверяващите. Тя и двете им момиченца на 6 и 2 години и половина спели и брачната половинка е признателна, че мъжът й ги е защитил. Поради това, че докторът дава нощни наряди или излиза доста рано заран на работа, той спи в обособена стая. На сутринта Жулиета и брачният партньор й се чули за малко по телефона, само че тя не е видяла да е бил ранен, нито са говорили по-подробно.

“Децата не знаят какво се случва, с изключение на по-голямата, която ме пита къде е баща й и аз й споделям, че е ангажиран и има доста работа. Утре тя има рожден ден и аз се надявам брачният партньор ми да се прибере и тя да получи за подарък баща си ”, добави през сълзи Жулиета.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР