Прокуратурата разследва случаи на злоупотреби със суми и документи по

...
Прокуратурата разследва случаи на злоупотреби със суми и документи по
Коментари Харесай

Прокуратурата разследва манипулации с документи и суми по лихвоточките в Хасково

Прокуратурата проверява случаи на злоупотреби със суми и документи по изплащането на лихвоточки от жилищните спестовни влогове в Хасково.

Сигналът за това е изпратен от община Хасково още през юни и има формирано досъдебно произвеждане. Касае се за противоречие в документи по изплащането на жилищни обезщетителни записи от лихвоточки. Засечено е разминаване в имената на подалите заявки и тези, по чиято сметка са превеждани суми.

Велин Балкански, който сега е вр.и.д. кмет на Хасково посочи пред " Haskovo.net ", че става въпрос за предишни ръководства на Общината. Всички материали са изпратени в прокуратурата, уточни той. Но не пожела да уточни за каква сума става въпрос.

В качеството си на заместник-кмет на община той е и ръководител на актуалната Комисия, която дава отговор за обезщетенията в локалната администрация от началото на 2019 година. Днес посочи, че в този интервал няма проблем. И уточни, че до момента комисията под негово председателство се е събирала четири пъти, разписала е документи за отплата на 10 души, двама са с подадени заявки и по документите им се работи.

Според неофициалната информация, някои от разкритите случаи на несъответствия са още от 2010 година. Пак по неофициална информация злоупотребите надвишават 300 000 лв.. Замесено е името на някогашна служителка на общинската администрация, която по време на разминаванията, които се обясняват от прокуратурата, е била ръководител на комисията. Тя е уволнена преди време от общината, откакто е уличена в имотни измами с общинска благосъстоятелност и е разследвана по тях.

Сумата за начисляване на лихвоточки е 8 ст. за всяка. Начисленията се вършат всяка година по Закона за споразумяване правата на жителите с многогодишни жилищно- спестовни влогове. Средствата са от Държавния бюджет.

От прокуратурата прецизираха, че се следи досъдебно произвеждане за това, че в интервала от 2009 година до 2019 година,
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР