Прокуратурата разследва дали служебният вътрешен министър Бойко Рашков е оказвал

...
Прокуратурата разследва дали служебният вътрешен министър Бойко Рашков е оказвал
Коментари Харесай

Прокуратурата разследва оказвал ли е Рашков натиск в МВР

Прокуратурата проверява дали служебният вътрешен министър Бойко Рашков е оказвал напън върху Министерство на вътрешните работи. Това се разбра от думите на отстранения началник на дирекция " Вътрешна сигурност " в Министерство на вътрешните работи Стефчо Банков, против който Рашков разпореди и дисциплинарно произвеждане.

" Дал съм показания - разказал съм за неща, които се случват в Министерство на вътрешните работи напоследък, за давления върху мен, по какъв начин в дирекцията се случват някои неща последните няколко дни, само че няма по какъв начин да кажа, това е предмет на следствието ", сподели Банков в изявление за bTV. След това изясни, че не е очевидец по дело против Рашков. Всъщност, по закон делата не се образуват против лица, а за закононарушения. Банков сподели: " Свидетел съм по досъдебно произвеждане за избрани дейности на длъжностни лица в системата на Министерство на вътрешните работи. Мога единствено да вметна, напън върху чиновници за това дали аз рязал документи, дали съм превозвал чували с опиати в служебната си кола и пари ". 

" Бил съм в кабинета на Рашков, имаше и други персони там. Беше ми подложен въпросът за какво не съм стигнал до върха (при следствието в пловдивската дирекция на Министерство на вътрешните работи, бел.ред.) Всички доказателства сме ги дали на прокуратурата. В качеството ми на какъв ще отида да арестувам, откакто прокуратурата не ми указала категорично това. Не би трябвало ли да има доказателства, с цел да бъде арестуван някой ", продължи Банков, който другояче изясни, че доста почита Рашков.

" Сезирал съм прокуратурата за всичко това, разпитван съм в качеството си на очевидец. И считам, че точно това дисциплинарно произвеждане е за да ми се окаже напън и въздействие да си трансформира показанията си ", добави той.

Дирекция " Вътрешна сигурност " в Министерство на вътрешните работи е една от. " Докато бях шеф, дирекцията не е подслушвала политици. Несериозно е да се твърди това, ние се занимаваме с следствие на чиновници на Министерство на вътрешните работи. Политици може би е подслушвал във виртуалните си фантазии и сънища господин Атанасов ", повтори Банков. Той още веднъж назова изказванията за подслушвани политици памфлет.

Банков добави, че независимо дирекцията му е подслушвала " доста най-малък размер ". А за година, в която той бе отпред на " Вътрешна сигурност ", под надзора на прокуратурата са подслушвани под 50 индивида от ведомството. " Не са подслушвани за пазаруване на гласове и избори, а за различен вид закононарушения ", вметна той. Но добави, че дирекцията се е интересувала от няколко чиновници поради данни за пазаруване на гласове. " Тези чиновници от няколко месеца са в прокуратурата ", сподели Банков.

Той разяснява и стартиралата инспекция на " Вътрешна сигурност ". По думите му е невиждано, че се ревизира една година обратно, в това число и оперативната активност на дирекцията. " В дирекцията се съдържа информация за определени кръгове от хора, свързани с служители на реда, има висящи каузи против Божков, имаме частична информация, не мога да бъда сигурен, че тя няма да бъде притежание на заинтригуваните лица ", приказва с недомлъвки Банков. Според него, в случай че задачата е да се ревизира дали са били подслушвани политици около изборите, интервалът на инспекцията е трябвало да бъде минимизиран. Разширяването на инспекцията 1 година назад  " демонстрира, че се цели някакво придобиване на някаква информация ".

Ако прокуратурата в действителност проверява напън в Министерство на вътрешните работи, това ще е второто дело, обвързвано с Рашков, формирано в последните дни.

На 21 май Рашков, че в специфичния отдел на Софийската градска прокуратура е формирано следствие по обява в уебсайт от 17 май, намесваща него и зам.-директора на Държавна организация " Технически интервенции " Бисер Борисов в скандал с подслушване, на което цел е главният прокурор Иван Гешев. Говорителката на основния прокурор Сийка Милева отхвърли, че се води дело против Рашков и прикани " длъжностните лица да се въздържат от разпространяване на подправени вести ". Рашков обаче не твърди, че делото се води против него, защото и по закон следствията се водят против действия, а не против лица.

" Такова дело има. Иван Петров се споделя наблюдаващият прокурор от спецзвеното на СГП ", сподели Рашков. Разследването не се води против него, само че е поради обявата, в която той се сочи като гарант на " Бръмбаргейт 2 ". Оттогава " Сега " пробва да разбере дали има формирано следствие по обявата. Софийската градска прокуратура обаче не отговори на въпросите.

Рашков назова спецотдела на градската прокуратура шпицкоманда, а следствието - " Гьобелсови структури ", " обикновен и полицейски трик " и " корист с пълномощия ".

" За огромно страдание нашето общество изрази негативно мнение мнение към съществуването профилираните съд и прокуратура. Но обществото не знае, че съществува и един различен проблем - извън закона, само че еднакъв - отдел, който някои сътрудници назовават " шпицкомапда ", добави Рашков. И сподели още, че .
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР