Прокуратурата разкри фрапиращи нарушения на закона в Изпълнителна агенция Медицински

...
Прокуратурата разкри фрапиращи нарушения на закона в Изпълнителна агенция Медицински
Коментари Харесай

Назрява скандал! "Медицински одит" скрил смърт на бебета

Прокуратурата разкри фрапиращи нарушавания на закона в Изпълнителна организация " Медицински одит ". Това е органът, който прави инспекции и търси нарушавания в системата на опазването на здравето.
Днес Румяна Арнаудова, представител на основния прокурор разгласи, че образува наказателно произвеждане за закононарушения по работа в организацията.
Според проверяващите, чиновници в организацията надвишили правата си, с цел да не им бъдат съставяни актове за административно нарушаване и да не им бъдат налагани санкции.
Проверката открила случаи на умряли пациенти в лечебни заведения, по които " Медицински одит " е правила инспекции, само че не са били предприемани никакви дейности. Не е била сезирана и прокуратурата, както е задължава законът.
През 2017 година е позволено освобождение на тялото на умрялото лице, за което не е формиран констативен протокол, където да се опишат нарушаванията. По съшия метод от " Медицински одит " са работили и при случаи на 7 умряли бебета.
Всички материали, касаещи смъртни случаи в лечебни заведения, са изпратени по подготвеност на съответните окръжни прокуратури, с оглед осъществяване на инспекция за лекарски неточности.
Инспекцията е установила, че изпълнителният шеф на " Медицински одит " е утвърдил няколко документа, които опонират на законодателството. Така да вземем за пример можело да се прави инспекция без писмена заповед, допускала се опция да не се сформира констативен протокол при инспекция по документи в организацията и при липса на нарушавания и други
Същевременно от прокуратурата са открити случаи, при които едвам в отчета се показват установените нарушавания - по този метод заключителният отчет до изпълнителния шеф на ИАМО предхожда съставянето на актове за определяне на административни нарушавания, въз основа на които същият орган взема решение за налагане или не на административно наказване.
В тази връзка от прокуратурата са сезирали министъра на опазването на здравето.
Румяна Арнаудова прикани българските жители, които са получили съмнителни резултати от инспекции на " Медицински одит ", да алармират органите на реда. Всички такива сигнали ще бъдат тествани, съобщи представителят на основния прокурор.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР