Прокуратурата проверява висши ръководители в Главната дирекция Национална полиция“ за

...
Прокуратурата проверява висши ръководители в Главната дирекция Национална полиция“ за
Коментари Харесай

Прокуратурата проверява висши служители на ГДНП за престъпление по служба

Прокуратурата ревизира висши ръководители в Главната дирекция „ Национална полиция “ за закононарушение по работа.

От държавното обвиняване разпространиха две докладни мемоари с писмени инструкции, които те са давали на проверяващите служители на реда по делото " Булгаргаз ".

От един от документите излиза наяве, че се е възнамерявало задържането за 24 часа на разположение с фамилия, съвпадаща с тази на уволнения началник на „ Булгаргаз “ Николай Павлов.

Двете докладни са изпратени до медиите с разрешението на наблюдаващ прокурор, прецизират от държавното обвиняване. Името му не е посочено, само че във вторник обяснение по случая даде Мариян Александров от Софийската градска прокуратура, с цел да се оплаче от качеството на предоставените от Министерство на вътрешните работи доказателства.

От думите му стана ясно, че досъдебното произвеждане е формирано на 28 януари и се работи по две линии - против длъжностни лица от КЕВР за ценообразуването и против длъжностни лица от „ Булгаргаз “ - за продажбата на остатъчен газ на двете лицензирани тържища.

" Те са образували досъдебно въз основата на разпит на очевидец и нас са ни уведомили по факса. С разпита на един и същи очевидец са почнали едно досъдебно произвеждане за две закононарушения ", сподели във вторник наблюдаващият прокурор Александров.

Именно от 28 януари е едната докладна бележка, на която на ръка е написано: „ Да се стартира досъдебно произвеждане ".

Втората е от 27 януари и на нея написа: „ Да се обезпечи Павлов със заповед за задържане до 24 часа “, както и че тя " е съгласувана със зам.-директор на Националната полиция ".

По това време уволненият началник на „ Булгаргаз “ Николай Павлов беше с COVID-19. Разпитът му в прокуратурата се организира на 7 февруари и продължи пет часа. 

От прокуратурата цитират текст от Закона за Министерство на вътрешните работи, който не разрешава на горестоящите ръководители на проверяващите органи да им дават инструкции и по какъвто и да е различен метод да се намесват в следствието. Двете докладни с инструкции са точно основанието за почналата инспекция.

Тя е втората против представители на Министерство на вътрешните работи след инспекцията против шефа на ГДБОП Калин Стоянов за напън над прокурори по делото " Хемус ". Стоянов е към този момент обвинен за закононарушение против правораздаването.

Опитът на прокуратурата да сложи под подозрение законните дейности на Министерство на вътрешните работи и да измести фокуса от откриване на съответно закононарушение има за цел заплашване на органите на реда, с което няма да реализира триумф. Това заявяват от Министерство на вътрешните работи по отношение на инспекцията, стартирана от прокуратурата.

От Министерство на вътрешните работи прецизират, че инспекцията, по която Главна дирекция " Национална полиция " е работила по случая " Булгаргаз ", е осъществена по реда на закона за Министерство на вътрешните работи, а не по Наказателно-процесуален кодекс.

От вътрешното министерство показват още, че при полицейска инспекция Министерство на вътрешните работи няма обвързване да рапортува неотложно на прокуратурата.

При докладна бележка от действен служащ и съществуване на съмнение за осъществено закононарушение, органите на Министерство на вътрешните работи имат право да извършат задържане до 24 часа.

От ведомството допълват още в позицията си, че поредицата формирани инспекции и досъдебни производства против чиновници на Министерство на вътрешните работи при противоречиви учредения оставят чувство за саботиране на значими за страната следствия за да се обезличи работата на чиновниците на Министерство на вътрешните работи и резултатите от тях.

Такова държание, съгласно позицията на вътрешното министерство, обезпечава недостижимост на незаконния контингент и е рисково за сигурността на страната.

На фона на следващото изостряне на връзките сред Министерство на вътрешните работи и прокуратурата във връзка неутрализирането на две незаконни групи за разпространяване на опиати, ръководителят на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова изненадващо похвали работещите по случаите служители на реда.

" Работиха извънредно интензивно, извънредно конфиденциално и най-много извънредно професионално в границите на шест месеца и техният труд към този момент е налице ", уточни ръководителят на Спецпрокуратурата.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР