Прокуратурата проверява какви са ваксините, кога са купени и какъв

...
Прокуратурата проверява какви са ваксините, кога са купени и какъв
Коментари Харесай

Прокуратурата сравни ваксините с шоколад на промоция

Прокуратурата ревизира какви са имунизациите, по кое време са купени и какъв е срокът им на валидност, а не популяризира ли погрешна информация някогашният министър председател Бойко Борисов, за който министър Стойчо Кацаров сезира прокуратурата. Едно от обясненията Борисов да не се ревизира е, че прокуратурата си е взела поука след оправдателната присъда на Асена Сербезова, която бе упрекната за всяване на суматоха. А От държавното обвиняване съпоставиха имунизациите и периода им на валидност с шоколади, продавани с понижение, поради изтичащ период на валидност.

Това се разбра по време на конференция на градския прокурор на София Илиана Кирилова, която отговори на въпроси почнала ли е инспекция по сигнала на здравния министър Стойчо Кацаров за изявленията на Борисов, който твърди, че се слагат ваксини против COVID-19 с изминал период на валидност.

От думите на Кирилова се разбра, че прокуратурата ревизира имунизациите и периода им на валидност, а не дали Борисов е разпространявал обществено погрешни изказвания. Изискани са документи, а прокуратурата ще реши какво да предприеме откакто ги получи. " Може би ще се наложи питане дали една ваксина е със период 5 април, пък я сложат 15 април, значи ли че тя не е годна. Всички знаете, че като пуснат понижени шоколади, си ги купуваме, пък ги ядем след това цялостен месец и нищо ни няма... ", даде образец Илиана Кирилова.
Градският прокурор на София сподели, че може да се желае информация от интернационалните институции и добави, че министър Кацаров е поел ангажимент да спомага. От здравното министерство от дълго време опровергаха изказванията на Борисов.

" Не е елементарно да се каже, че Борисов е направил несвоевременно изявление. Знаете, че имаме подобен опит с госпожа Сербезова, прочели сме претекстовете, взели сме си поука ", сподели Кирилова.

Министърът на опазването на здравето за разпространението на подправена вест от някогашния министър председател и водач на ГЕРБ Бойко Борисов. Повод за това бе изявление на Борисов от 24 октомври, в което той декларира, че българите са имунизирани с препарати с изминал период. Той засяга съответно препарата на " Пфайзер ", годността на който бе публично удължена с 3 месеца от Европейската организация по медикаментите. Така тя е 9, а не 6 месеца по документи. Това значи, че препаратите, на чиито етикет написа, че се най-хубави до края на септември, могат да се употребяват до края на годината.

В изявлението си, че популацията се имунизира с препарати с изминал период на валидност. " Това е закононарушение. Защо продадоха хубавите, в период ваксини, а ваксинирате хората с такива с изминал период на валидност. Тя може да е безвредна, само че ефикасна ли е ", попита тогава Борисов, а прокуратурата бе сезирана поради разпространение на подправена информация.

Подобно обвиняване бе повдигнато на шефката на Българския фармацевтичен съюз (БФС) проф. Асена Сербезова, която бе оправдана на първа, а по-късно при започване на април по обвиняване за разпространение на погрешни изказвания и всяване на суматоха при започване на пандемията през 2020 година

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР