Прокуратурата проверява договор на Българската банка за развитие (ББР), свързан

...
Прокуратурата проверява договор на Българската банка за развитие (ББР), свързан
Коментари Харесай

Прокуратурата проверява договор, свързан с Лена Бориславова

Прокуратурата ревизира контракт на Българската банка за развиване (ББР), обвързван с началничката на кабинета на премиера в оставка Кирил Петков Лена Бориславова. Това се разбра от пост на самата Бориславова във Facebook отпреди няколко дни, написа " Сега ".

" Прокуратурата се е " самосезирала ", единствено че не за просрочените заеми или увреждането на държавния запас, а поради контракт, подписан с адвокатската фирма, подкрепила новото управление (на банката, б. а.) в първите дни на борбата. Жълтите медии на ГЕРБ и Движение за права и свободи и те ревниво вземат участие в борбата от ден едно. През май 2021 си мислех, че най-голямата неистина за мен може да бъде, че персонално получавам заплата от ББР в размер на 14 000 лева на месец. 12 месеца по-късно съзнавам, че просто ми е липсвало въображение ", написа Бориславова. Пред " Сега " тя посочи, че не е разпитвана по инспекция или досъдебно произвеждане по проблема и отхвърли различен коментар. " Сега " научи, че от управлението на ББР е търсена информация за контракта му с адвокатското сдружение " Джингов, Гугински, Кючуков и Величков " (ДГКВ) - кой, за какво и при какви условия го е сключил. Лена Бориславова беше част от това адвокатско сдружение.

Според източници на " Сега " договорът е бил за няколко месеца, до момента в който бъде окомплектован юридическият отдел на ББР, защото доста от хората напуснали дружно със остарялото управление на банката, а новото било обезпокоеното да не са му оставени заложени клопки. Дружеството ДГКВ било определено, откакто били пратени предложения на няколко компании.

ББР стана обект на доста инспекции и разкрития, до момента в който Кирил Петков беше длъжностен министър на стопанската система предишното лято. Стана ясно, че на избрани компании са отпускани необезпечени " балонни заеми ". Бориславова написа, че " старите огромни заеми на въпросните 8 компании … е, без изненада - изпадат в несъблюдение, т.е. няма #КОЙ да върне тези 2 милиарда лева Наказани няма… "

Шефката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова през февруари разгласява контракта на външната адвокатска фирма, наета от ББР. В него Бориславова е посочена като предоставящ услугите от името на адвокатската фирма. Атанасова упорства, че договорът е подписан, преди новото управление на банката да бъде вписано в Търговския указател.

" Сега " опита да схвана от прокуратурата какво ревизира към контракта на ББР с адвокатската фирма, както и дали има някакви следствия за неприятните кредите от държавната банка. В сряда на държавното обвиняване бяха изпратени писмени въпроси по тематиката, само че и до през днешния ден отговори няма.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР