Прокуратурата протестира разрешенията за строеж на "Венид Еко вилидж", издадени

...
Прокуратурата протестира разрешенията за строеж на "Венид Еко вилидж", издадени
Коментари Харесай

Прокуратурата протестира разрешенията за строеж в защитена зона Емине - Иракли

Прокуратурата стачкува разрешенията за градеж на "Венид Еко вилидж ", издадени от основния проектант на Несебър и сезира министъра на околната среда и водите за включване на парцел в границите на предпазена зона "Емине - Иракли ".

На 8 юни тази година Върховната административна прокуратура /ВАП/ сезира министъра на Министерство на околната среда и водите и началника на ДНСК да извършат незабавна инспекция на градежа в землището на Свети Влас в обсега на предпазена зона "Емине - Иракли ".

От прокуратурата припомниха, че инспекцията беше предоставена след информация в медиите за градеж на добит парцел като гора посредством подмяна, която след това е приета за несъвместима държавна помощ заради нарушение на Договора за действие на Европейски Съюз. Данните в медиите са, че след смяна на предназначението на съответния аграрен парцел не са спазени правни правила, уреждащи условия за запазване на зони под режима на няколко закона.

Установено е, че към днешна дата, 29 на 100 от парцела попада в рамките на в проектозащитена зона "Емине - Иракли " за запазване на естествените местообитания и на дивата флора и фауна.

Още 23 градежа са планувани в предпазената околност Алепу

Имотът е изключен от горския фонд, след което от кмета на Несебър е позволена сеч на общо 110 дървета, а от основния проектант са издадени в началото три позволения за градеж за 13 жилищни здания.

След разбор на всички получени материали от ВАП е съобразено, че разрешението за градеж е самостоятелен административен акт и не предстои на анулация.

При съгласуването на градежа на Комплекс "Венид Еко илидж " от шефа на Регионална инспекция за опазване на околната среда в Бургас не са направени дължимите преценки - на нуждата от осъществяване на оценка на въздействието върху околната среда и на оценка на съвместимостта с предмета и задачите на запазване на предпазена зона. Тези пропуски още веднъж водят до незначителност на осемте позволения за градеж, считат от прокуратурата.

Въпросните позволения за градеж са издадени от основния проектант на Несебър и без наложителната по Закон за устройство на територията виза за планиране, което също е съображение за незначителност.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР