Прокуратурата протестира 173 незаконосъобразни заповеди на общински кметове, за учредяване

...
Прокуратурата протестира 173 незаконосъобразни заповеди на общински кметове, за учредяване
Коментари Харесай

Прокуратурата протестира над 170 общински заповеди

Прокуратурата стачкува 173 незаконосъобразни заповеди на общински кметове, за основаване на право на градеж, на надстрояване или на продължение върху общински парцели.Върховната административна прокуратура разкри голям брой случаи на общински наредби с незаконосъобразни правила. Наредбите са признати от общински препоръки и с тях се позволява да се учредява право на градеж, на надстрояване или продължение на здания единствено със заповед от кмета на общината, без решение на общинския съвет.

Освен това тези правила разрешават на кметовете издават заповед или анекс при смяна в размера и параметрите на тези права за продължение.Това е в прорез с чл.37 и чл.38 от Закона за общинската благосъстоятелност. Според закона решението на общинския съвет е изискване за осъществяване на разпоредителните дейности в тази посока, доуточняват от държавното обвиняване.

Заради това от ВАП ревизира законността, при която от териториалните прокуратури са издирени съответни заповеди на общински кметове, издадени след началото на януари 2015 г.Най-много протестирани заповеди са разкрити в община Добрич - 27 бр., Перник - 25 бр. и Столична община - 16 бр.Разкрити са и заповеди в общините Девин, Шумен, Кърджали, Гърмен и други

173 от 1191 тествани акта ще се оспорят пред съда.В този брой се включват и незаконосъобразни разпореждания в подзаконови актове, настоящи на териториите на общините, като някои от тях са открити от ВАП в предишен миг.Ползотворният резултат от инспекцията съставлява премахване на случаите на незаконосъобразно предписание с общинска благосъстоятелност без решение на общински съвет.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР