Прокуратурата продължава с активността си по отношение на колекцията на

...
Прокуратурата продължава с активността си по отношение на колекцията на
Коментари Харесай

Прокуратурата опитва да узакони апетита си към колекцията на Божков

Прокуратурата продължава с интензивността си във връзка с сбирката на Васил Божков, като този път разпореди на министерство на културата да я ревизира в рамките на 2 месеца. Това се случва единствено дни откакто прокуратурата опита несполучливо да изземе сбирката на Божков и да я реалокира в НИМ. И досега държавното обвиняване не може да даде пояснение на какво съображение въобще прави опити, както и дали има позволение от съд.

" В осъществяване на законовите си пълномощия по Закона за правосъдната власт (ЗСВ), Върховната административна прокуратура (ВАП) се самосезира във връзка съблюдаване административноправните правила на Закона за културно завещание (ЗКН) и подзаконовите нормативни актове по използването му, по отношение на идентификацията и регистрацията на сбирка антични предмети, стопанисвани и изложени в музей от фондация " Тракия “, оповестяват сега официално от прокуратурата.

Проверката била свързана с изясняване на голям брой условия, свързани с произхода, методите на придобиване, идентифициране и вписване на културните полезности. Изпълнението на инспекцията е предоставена на министъра на културата в качеството му на административен орган, осъществяващ надзор върху осъществяването на ЗКН и нормативните актове по използването му, прибавят от държавното обвиняване.

Предвид размера и наличието на поставените въпроси, правене на информации, разбори и отчет от страна на министъра, е избран период за осъществяването от два месеца, оповестяват още от прокуратурата.

Много забавно е в този момент какво тъкмо ще ревизира и ще показа министерство на културата откакто дълги години въпросната сбирка съществува в правния мир не и без помощта на всички управляващи. Приемани бяха нормативни актове, в това число и закони, които узаконяваха всички дейности по събиране и откупуване, проведени бяха изложения и какво ли още не.

Очевидно обаче в този момент прокуратурата се е вторачила в сбирката на Васил Божков, даже повече в сравнение с в каквото и да е друго, обвързвано с него. И ежедневно афишира разнообразни интензивности по тази тематика.

Само ден по-рано да вземем за пример основният прокурор Иван Гешев, министърът на вътрешните работи Младен Маринов и министърът на културата Боил Банов създадоха  работна група от прокурори, инспектори и специалисти за противопоставяне на закононарушенията свързани с културни полезности.

Оттам оповестиха, че работната група ще проучва настоящите нормативни и други междуведомствени актове, отнасящи се за дейно противопоставяне на незаконните похищения срещу културни полезности. " Приоритетно ще бъде направен констативен отчет на съществуващите нормативни актове, както и предложение за нужните промени в тях ", излиза наяве от известието.

Цялата интензивност на прокуратурата против иманярите дойде непосредствено след свадите с сбирката от културни полезности на хазартния необут Васил Божков. В началото на седмица беше обявено, че стартира изнасянето на антични предмети от офисите на " Новe Холдинг ", само че в следствие тези изказвания бяха опровергани. Главният прокурор Иван Гешев обаче даде да се разбере, че страната ще конфискува скъпата сбирка. В изявление за Българска национална телевизия той съобщи, че тези " съкровища са откраднати от българската земя " и е операция да се твърди, че могат да се съхраняват единствено на едно място.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР