Прокуратурата призовава всички прокурори, следователи и съдебни служители да се

...
Прокуратурата призовава всички прокурори, следователи и съдебни служители да се
Коментари Харесай

Прокуратурата зове служителите си да дарят кръв и да станат доброволци

Прокуратурата приканва всички прокурори, следователи и правосъдни чиновници да се включат в обезпечаването на нужните количества кръв за лечебните заведения.

От държавното обвиняване показват, че от всекидневно преливане се нуждаят пациентите на клиниките по онкохематология, детска онкохематология, изгаряния, кардиохирургия, акушерство и гинекология, неврохирургия и други. Голяма част от незабавните медицински интервенции също изискват преливане на кръв.

От центровете по трансфузионна хематология в страната са алармирали за забележителен спад на искащите да дарят кръв, който се регистрира от началото на март.

Извършените в международен мащаб научни изследвания не оповестяват за предаването на коронавируси посредством трансфузия или трансплантация, разясняват от прокуратурата и твърдят, че искащите могат да дарят кръв без риск за здравето им. Освен това трансфузионните центрове в страната правят обикновен скрининг на кандидат-кръводарителите и не позволяват кръводаряване от лица с клинично проявени респираторни инфекции.

Магистратите и чиновниците, които желаят да дарят кръв и са в София, ще могат да го създадат във Военномедицинска академия и в УМБАЛ " Св. Анна ". Прокурорите, следователите и правосъдните чиновници от страната могат да се включат в самодейността, като се извърнат към здравните зааведения, както и къв Регионалните центрове за трансфузионна хематология в Плевен, Пловдив, Стара Загора и Варна.

Всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 години, за който доктор реши, че кръводаряването не заплашва здравето му и дарената от него кръв е безвредна за болните, които се нуждаят от нея, може да стане донор, разясняват от държавното обвиняване.

Мъжете могат да подаряват кръв 5 пъти за една календарна година, а дамите - 4 пъти, като интервалът сред две кръводарявания би трябвало да бъде най-малко 2 месеца.

Прокуратурата приканва и всички магистрати и правосъдни чиновници, които сега са в заплатен годишен отпуск, в случай че желаят да се причислят към доброволците в битката със болестта. Записването става на следния уебсайт: https://www.dobrovolets.bg. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР