Прокуратурата предлага промени в Наказателно-процесуалния кодекс, като с това се

...
Прокуратурата предлага промени в Наказателно-процесуалния кодекс, като с това се
Коментари Харесай

Нарушенията при събиране на доказателства да не ги прави негодни, иска прокуратурата |

Прокуратурата предлага промени в Наказателно-процесуалния кодекс, като с това се цели да отпаднат тежките и тромави процедури. 

Заместник-главният прокурор при Върховна касационна прокуратура Красимира Филипова и представителят на основния прокурор Сийка Милева показаха на брифинг оферти за подобряването на успеваемостта на наказателния развой.

Сийка Милева съобщи, че редица социологически изследвания демонстрират, че обществото счита за сериозен проблем на правосъдната система тромавото и постепенно наказателно правораздаване у нас.

" Множество отчети на разнообразни европейски институции установяват неналичието на успеваемост по наказателни каузи, свързани с корупция по високите етажи на властта, проведената престъпност и по каузи с " висок публичен интерес ", добави тя.

По думите й всички сме ставали очевидци по какъв начин години наред каузи, които са провокирали остра гражданска реакция и медиен интерес, са забавяни от тежкия процесуален педантизъм.

Говорителят на основния прокурор добави, че още през юни Иван Гешев е оповестил, че държавното обвиняване ще показа експертни оферти за ускорение на наказателния развой посредством законодателни промени.

" Със заповед на основния прокурор е основана работна група от прокурори при Върховната касационна прокуратура, Военно-апелативна прокуратура и Апелативна прокуратура–София за изследване и разбор на настоящите проблеми през последните три години в прокурорската процедура по приложението на Наказателно-процесуален кодекс. Резултатите са систематизирани в отчет ", разясни Милева.

В основата на предлагането са намаляването на формализма в българския углавен развой, разширението на компетентността на военните съдилища и прокуратури и потреблението на наличния запас на следователите.

" Многократно в ежедневната си работа, ние прокурорите, сме определяли условията на Наказателно-процесуален кодекс за форма и наличие за прекомерно повишени, както и стандарта на доказване у нас за излишно висок. Поради това препоръчаните от нас промени ще бъдат крачка напред към превъзмогване на формализма и обезпечаване на подобаващия стандарт в сходство с Конвенцията ", съобщи Красимира Филипова.

Тя даде образец с официално нарушаване при събирането на доказателствата, което води до изключването им при решаването на дело, без да се отчитат смисъла и значимостта им.

" Предлагаме годността на доказателствата да се преценя във всеки съответен случай, като не се позволяват доказателства, единствено когато са събрани при основни нарушавания на разпоредбите или са налице подозрения в достоверността им ", изясни Филипова.

Тя добави, че в България сложността на обвинителните актове, които са с ненужна подробност, описателност и повтаряемост, от време на време стигат до стотици страници, само че такива са условията към сегашния миг. В противоположен случай се стига до връщане на делата назад на прокуратурата с изказвания за процесуални нарушавания.

Сийка Милева напомни, че през май Иван Гешев е сезирал изпълнителната и законодателната власт с експертно предложение за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, в частта му за закононарушенията по превоза поради растежа на злополуките след приложимост на алкохол и опиати. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР