Прокуратурата потвърди в обширно съобщение разкритията на чуждестранни медии, сред

...
Прокуратурата потвърди в обширно съобщение разкритията на чуждестранни медии, сред
Коментари Харесай

Прокуратурата потвърди за руската следа в отравянето на Гебрев, но не разкрива защо

Прокуратурата удостовери в обстойно известие разкритията на задгранични медии, измежду тях и на проверяващия уебсайт " Белингкат ", за наличието у нас на чиновници на съветското военно разузнаване по време на отравянето през 2015 година на оръжейния производител и притежател на холдинга ЕМКО Емилиян Гебрев, неговия наследник и индустриалния шеф на оръжейния цех " Дунарит ". В същото известие обаче не се показва дали е поискана от съветските управляващи информация за обитавалите в София в дните на покушението техни жители, за които се търди, че са чиновници на съветското военно разузнаване.

Съобщението, публикувано през днешния ден (10 декември), е " във връзка изявления в избрани медии, с изказвания за безучастие на прокуратурата при следствието на опит за отравяне на Емилиян Гебрев, както и във връзка на негови обществени изказвания ".

Съобщението идва след обява на " Свободна Европа ", оповестени и в други медии, и изявление на самия Гебрев по БиТиВи, от които стана известно, че пострадалият е изискал с две писма до наблюдаващите прокурори, само че не е получил - информация за хода на следствието.

А в това време в следствия на задгранични медии, съответно в " Белингкат ", " Шпигел " и " Инсайдър ", се появиха разкрития, че чиновници на съветското военно разузнаване са забъркани в покушението. Самият Гебрев е представен, че е разпознал един от хипотетично забърканите в покушението му съветски сътрудници, само че не е изцяло сигурен. За такова изказване е разумно той да бъде разпитан, само че не е издирван нито от българските, нито от английските проверяващи органи, съобщи Гебрев преди седмица.

Днешното известие разкрива, че с изключение на известния от по-рано " Сергей Федотов ", разпознат от английското следствие като чиновник на съветското разузнаване с името Денис Сергеев и обитавал в София в дните на покушението на Гебрев,

" открити са и лицата, които са придружавали Федотов, също жители на Руската федерация

при неговите визити у нас, както и другите такива съветски жители, пътували в България с тях ".

Установени са и забележителна част от техните направления /ползвани кредитни карти, телефони, коли чартърен, хотели, посещавани места/, изключително при пребиваването им в София, оповестява най-накрая прокуратурата. Установено е, че някои от тези лица са употребили за настаняване столичен хотел, находящ се директно до постройката, в която през 2015 година се е помещавал офиса на ЕМКО ООД,

с категорично гледище за стая, осигуряваща директно наблюдаване на входа на подземния паркинг на офиса на Гебрев

От изключително значение за хода на следствието бил и откритият видеозапис от охранителни камери на въпросния паркинг. За страдание видеотехническите експертиза на Министерство на вътрешните работи не могла да получи облик, кадърен за идентификация, заради което е изпратена молба за правна помощ до Съединени американски щати и нова видеотехническа експертиза е предоставена на лаборатория на ФБР.

И макар че са открити тези основни обстоятелства,

обрисуват се няколко аргументи съгласно известието за неналичието на прогрес в разкриването

на причинителите на опита за отравяне и на типа отрова:

- Че Организацията за възбрана на химическите оръжия (ОЗХО) е отказала да даде свои специалисти " за ангажиране на задачите на наказателното произвеждане ". Описана е в известието с елементи процедурата, по която може да бъде ангажирана ОЗХО, това става единствено посредством " вербална нота " от Външно министерство. Очевидно такава нота не е отпраяна. А посредством ОЗХО може да се откри типа на отровата. Британските управляващи това направиха след отравянето на Скрипал и щерка му Юлия в Солсбъри - изпратиха пробите на ОЗХО и поучиха отговор, неразбираемо за какво българските управляващи не могат да извършат същото.

- Че още не били изпълнени от английските управляващи две изпратени от българската прокуратура европейски заповеди за следствие. С едната се изискват всички идентификационни данни за лицата по случая " Скрипал " – жители на Руската федерация. С другата, след изпращане на съответните експертизи и на отчета на финландската лаборатория VERIFIN, оранизирано от Гебрев, е поискано съпоставяне на откритите в тях химически съединения с веществото, открито и несъмнено в английското следствие като " Новичок ".

В известието обаче

не се споделя нищо за запитвания до Руската федерация след разкритията на уеб страницата " Белингкат "

за осем офицери от съветското военно разузнаване, обитавали у нас, и че поръчката за отравянето идва от България. Тази информация бе публикувана в края на ноември дружно с версията, че български съперници, искащи да завладяват бизнеса на Гебрев, стоят зад опита да бъде токсичен от специфична група на съветското военно разузнаване. Нещо повече - едното от изданията не изключва Главното ръководство на Генщаба на съветската войска да е фалшифицирало документи, с цел да построи напълно разнообразни претекстове, привидно обясняващи покушението.

Съобщението отхвърля версията завладяване на оръжейния бизнес на Гебрев да стои зад покушението

само че в това време и не осведоми дали запитва съветските управляващи по чия " покана " са обитавали в България осемте офицери и с каква цел. В днешното известие прокуратурата прецизира, че до април 2015 Гебрев не е предприемал дейности за придобиване на " Дунарит ", заради което " изказванията в тази тенденция (че експорт на оръжие за Украйна е повода за опита за отравяне от страна на Русия - бел. авт. ) и соченето на такива дейности като мотив за покушението са лишени от съображение ".

Като прецизира, че до април 2015 Гебрев не е предприемал дейности за придобиване на " Дунарит ", прокуратурата на пракитка отхвърля и изказванията поръчката за отравянето да е пристигнала от съперници, които са заинтересувани да завладяват " Дунарит ", който бе най-апетитният актив на оповестената във банкрут КТБ.

Гебрев дружно с други лица е обвинен по дело на Специализираната прокуратура за пране на пари, осъществено посредством пазаруването на " Дунарит ". Разследването " няма общ мотив и дейности " с това дело, категорично се акцентира в известието на прокуратурата.

Пълния текст на известието следва по-долу. ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

По мотив изявления в избрани медии, с изказвания за безучастие на прокуратурата при следствието на опит за отравяне на Емилиян Гебрев, както и във връзка на негови обществени изказвания, по предписание на основния прокурор Сотир Цацаров, Пресцентърът на Прокуратура на Република България показва следната информация:

На 28.04.2015 година, след вечеря с бизнес сътрудници в ресторант на хотел в София и мощно утежняване на здравословното му положение, Емилиян Гебрев, основен шеф и притежател на ЕМКО ООД, е признат по неотложност във ВМА. Животът му е избавен единствено с помощта на подхванатите незабавни дейности от лекарските екипи. На 29.04.2015 година, със същите признаци в болнично заведение е признат В. Т., шеф " Производствена активност " в ЕМКО ООД. На 04.05.2015 година, във ВМА е признат по неотложност и синът на Емилиян Гебрев. И за тримата първичните подозрения са за инсулт, като след извършени проучвания и токсикологични разбори на кръвта, се организира лекуване на остро отравяне вследствие на фосфороорганични съединения.

На 01.05.2015 година е формирано досъдебно произвеждане от Софийска градска прокуратура, за опит за ликвидиране. Разследването е предоставено на Столична дирекция на вътрешните работи. Извършени са претърсвания и изземване на материални доказателства /от МПС, офиси и жилища/, разпитани са голям брой очевидци, назначени са правосъдно – медицински експертизи, както и 13 бр. токсикохимични експертизи. Основната версия, по която се работи към този миг, е опит за отравяне посредством храна. В отработено кафе от кафемашина в дома на Емилиян Гебрев, както и в по облекла на неговия наследник са открити следи от хлорпирифос /инсектицид, който е мощно отровен и се употребява против вредители по земеделските култури/. Следи от такова вещество са открити и в употребявано ядене /салата/ по време на вечерята на 28.04.2015 година, само че те са в минимално количество и се дължат на потвърдена агрохимическа обработка на селскостопански артикули. Според правосъдните медици, диагнозата на тримата най-общо може да бъде избрана като " остра интоксикация с фосфороорганични съединения ". На 04.06.2016 година досъдебното произвеждане е спряно, заради неразкриване на причинителя на закононарушенията.

На 11.10.2018 година Емилиян Гебрев изпраща писмо до основния прокурор Сотир Цацаров, в което декларира: " имам учредения да смятам, че отровата, употребена в нашия, българския случай и която не бе изцяло идентифицирата през 2015 година, е от фамилията на " Новичок ", правейки паралел със случая " Скрипал " във Англия. В резултат на това писмо, на 15.10.2018 година СГП възобновява следствието по досъдебното произвеждане. На 19.10.2018 година сред основния прокурор Сотир Цацаров, министърът на вътрешните работи Младен Маринов и ръководителят на ДАНС Димитър Георгиев е подписано съглашение за основаване на профилирано звено за подкрепяне на следствието по съответното дело. То е предоставено на екип от прокурори, проверяващи служители на реда, други полицейски чиновници от състава на Столична дирекция на вътрешните работи и сътрудници на ДАНС. В хода на работата, след съгласуваност с партньорски служби и Посолството на Англия, са осъществени две визити у нас на чиновници на английската полиция, проверяващи така наречен случай " Скрипал ". Установено е, без съдействието на господин Гебрев, че през м. юни 2015 година, той е упълномощил на частни начала, посредством ВМА, токсикологично проучване на проби от кръв и урина, на финландската лаборатория VERIFIN.

Заключението от това проучване е добито от проверяващите органи за първи път на 23.10.2018 година. То удостоверява, че в изпратените проби има следи от две съединения, съдържащи фосфор. До финландските управляващи е изпратена и Европейска заповед за следствие, за придобиване на спомагателна информация. Извършени са голям брой разпити на очевидци /вкл. Бойко Ноев, министърът на стопанската система Емил Караниколов/, назначени са нови експертизи, на основата на съществуващата здравна документи и отчета на VERIFIN. По линия на интернационалния продан са получени данни за самоличността на лицата, взели участие съгласно воденото във Англия следствие в покушението против Сергей и Юлия Скрипал. От направените съпоставения в базите данни на Министерство на вътрешните работи и ДАНС е открито, че един от тях – Сергей Федотов, е обитавал в България три пъти през 2015 година, като втората аудиенция е с влизане на 24.04.2015 година /ГКПП Аерогара Бургас/ и излизане на 28.04.2015 година /ГКПП Аерогара София/. Установени са лицата, също жители на Руската федерация, които са придружавали Федотов при неговите визити у нас, както и другите такива съветски жители, пътували в България с тях. Установени са и забележителна част от техните направления /ползвани кредитни карти, телефони, коли чартърен, хотели, посещавани места/, изключително при пребиваването им в София.

Установено е, че някои от тези лица са употребили за настаняване столичен хотел, находящ се директно до постройката, в която през 2015 година се е помещавал офиса на ЕМКО ООД, с категорично гледище за съответна стая, осигуряваща директно наблюдаване на входа на подземния паркинг на постройката. От изключително значение за хода на следствието е открит и конфискуван видеозапис от охранителни камери на въпросния паркинг. Назначената у нас видеотехническа експертиза в НИК – Министерство на вътрешните работи не е в положение да получи облик, кадърен за идентификация, заради което е изпратена молба за правна помощ до Съединени американски щати и нова видеотехническа експертиза е предоставена на лаборатория на ФБР.

До английските управляващи са изпратени две Европейски заповеди за следствие. С първата се изискват всички идентификационни данни за лицата по случая " Скрипал " – жители на Руската федерация, в това число фотографии /и от документи за самоличност/. С втората, след изпращане на съответните експертизи и на отчета на VERIFIN, се прави искане за съпоставяне на откритите в тях химически съединения с веществото, открито и несъмнено в английското следствие като " Новичок ". До сегашния миг, осъществяване на Европейските заповеди за следствие няма.

В следващо писмо на Емилиян Гебрев до основния прокурор /06.12.2019 г./ се прави искане българските управляващи да се извърнат към Организацията за възбрана на химическото оръжие /ОЗХО/ и да изискат техническа помощ от нея за определяне на действителния състав на веществото, предизвикало острото отравяне на него, сина му и техническия шеф на компанията.

Съгласно Закона за възбрана на химическото оръжие и на надзор на токсичните химически субстанции и техните прекурсори, органът, който у нас реализира интернационалното съдействие с ОЗХО, е Междуведомствената комисия за експортен надзор и неразпространение на оръжията за всеобщо заличаване при министъра на стопанската система. На 21.02.2019 година, наблюдаващите прокурори по досъдебното произвеждане са отправили публично искане до тази комисия за контакт с ОЗХО, с оглед възлагане на проучване на организацията или на нейни специалисти на типа и състава на веществото, предизвикало отравянето на тримата потърпевши.

Възлагането следва да се извърши по реда на българския Наказателно-процесуален кодекс, като е декларирана подготвеност за даване на цялостен достъп до материалите по делото и вдишване на всички разноски. След замяна на преписка с Министъра на стопанската система и Министъра на външните работи, на 12.06.2019 година прокуратурата е известена, че " ОЗХО има подготвеност да окаже техническа помощ на Република България, включително и да направи оценка на химическото вещество, предизвикало отравянето в случай че такава бъде поискана публично. Изрично е очебийно, че тази помощ следва да бъде поискана от българското държавно управление по формален път, т. е. посредством вербална нота от Министерство на външните работи " Според изпратеното до основния прокурор Сотир Цацаров съобщение " Представителите на ОЗХО категорично са се позовали на двустранното съглашение за привилегиите и имунитетите на ОЗХО, с което са дали сигнал, че ОЗХО няма да даде свои специалисти за ангажиране на задачите на наказателно произвеждане. " На процедура, с това опциите на прокуратурата за прилагане на техническата помощ на ОЗХО за задачите на следствието са изчерпани.

Разследващите органи са изискали цялостна информация за комерсиалната активност на ЕМКО ООД за интервала 2014 година – 2015 година /всички осъществени експортни покупко-продажби с оръжие и боеприпаси/. Една от версиите, по които се работи, е че опитите за ликвидиране са свързани с подобен експорт за Украйна /за Министерство на защитата и за Министелство на вътрешните работи – Национална армия на Украйна/ - през декември 2014 година, януари 2015 година и март 2015 година Към м. април 2015 година от страна на Емилиян Гебрев не са били предприемани дейности, свързани с придобиване на предприятието " Дунарит ", заради което изказванията в тази тенденция и соченето на такива дейности като мотив за покушението са лишени от съображение. Досъдебното произвеждане в СГП няма общ мотив и дейности по следствието с това, водено в Специализираната прокуратура против Емилиян Гебрев и други лица.

Не са основателни и изказванията, че на господин Гебрев не се дава информация за хода на досъдебното произвеждане, макар многочислените му претенции за това, в писма до управлението на Прокуратура на Република България и в медиите. Правата му, в това число и това за запознаване с материалите по делото, са визирани в Наказателно-процесуален кодекс и това е редът за реализирането им.
Разследването по досъдебното произвеждане продължава, като от изключително значение са резултатите от видеотехническата експертиза, предоставена на ФБР, както и от двете Европейски заповеди за следствие, изпратени до Англия.

Информацията в актуалното прессъобщение се дава на медиите след надлежно позволение от наблюдаващите прокурори по реда на Наказателно-процесуален кодекс.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР