Прокуратурата поиска заседанието да бъде закрито. Причината е, че в

...
Прокуратурата поиска заседанието да бъде закрито. Причината е, че в
Коментари Харесай

Окончателно. Съдът остави в ареста задържаните за атентата в Истанбул

Прокуратурата изиска съвещанието да бъде закрито. Причината е, че в материалите по делотоима и такива, които са гриф " Секретно " от ДАНС, защото има класифицирана информация.

 

Според обвиняването арестуваните са съдействали на обвинения за терористичния акт Билял Хасан да се укрие у нас от правосъдните управляващи на Турция. Според правосъдния състав има данни, че Топал, Калак и Аксакал са взели участие в трафик на хора от Турция за България и вътре в страната ни. Но отбелязва, че няма данни за тяхна съпричастност към терористична активност по отношение на атентата в Истанбул.

 

По отношение на Амран Абдулрами съдът не намира данни, че има отношение към трафика на хора, само че може да се направи вероятно съмнение за съпричастност в терористична активност. От определението на съда стана ясно, че от турска страна са изпратили след атентата информация за три телефонни номера, за които се твърди, че са употребени по някакъв метод, с цел да бъде подкрепят един от забърканите в атентата.

 

За единия номер няма данни да е задействан в България, вторият е задействан у нас, а третият е открит в центъра за настаняване в Бусманци. Според показания на друга обвинена, която е с по-лека мярка за неотклонение, той не е желал да бъде свързван с телефона и я е предиздвикал да го задържи, като е заплашил.

 

Съдът регистрира още, че част от лицата, за които се твърди, че са организирали трафик на хора и са подпомагали обвинените, са на независимост и не са арестувани. Адвокатът Аделина Натина разяснява пред публицисти, че телефонът, обвързван с арабския жител, е задействан в Турция и му е даден там от трафикантите, които са го превели в България. Не е известно след активацията още какъв брой хора са го употребили.

 

По думите ѝ турските управляващи не настояват, че Топал, Калак и Аксакал са свързани по някакъв метод с атентата. Тя добави, че по делото през вчерашния ден са импортирани още 10 тома материали. Адвокат Тодор Тодоров, който пази Абдулрами разяснява, че няма никакви доказателства до момента, че от планове телефон са водени диалог с някого от групата на терористите. Това са догатки на турските специфични служби и сега всички арестувани са плод на техните дейности, нашите следват напътствията им и ги извършват.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР