Прокуратурата поиска спиране на извънредна проверка на Върховния касационен съд

...
Прокуратурата поиска спиране на извънредна проверка на Върховния касационен съд
Коментари Харесай

Прокуратурата иска да се блокира проверка по делото Иванчева, назначена от ВКС

Прокуратурата изиска прекъсване на изключителна инспекция на Върховния касационен съд (ВКС) по делото против някогашната кметица на " Младост " Десислава Иванчева.

По-рано денем ръководителят на Върховен касационен съд Лозан Панов разпореди комисия от висши съдии да направи инспекция на апелативния спецсъд по ограниченията за неотклонение на Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова, които седми месец подред са в ареста поради корупция. Апелативните магистрати на два пъти отменяха решения за стартирането им под домакински арест поради влошено здраве.

" Ръководителят на Спецпрокуратурата предлага делото „ Иванчева “ да не бъде предоставяно на Върховен касационен съд, до момента в който АСпНС не се произнесе по митинга на прокуратурата против смяната в ограниченията за неотклонение ", оповестиха от Прокуратурата.

" По мотив изявления в медиите, съгласно които ръководителят на Върховния касационен съд е разпоредил инспекция на въззивните производства по НОХД №2617/2018 година с подсъдими Десислава Петрова Иванчева и Биляна Емилова Петрова, и.ф. административният началник на Специализираната прокуратура Димитър Петров, и.ф. административният началник на Апелативна Специализирана прокуратура Николай Найденов, наблюдаващият делото прокурор в първоинстанционната прокуратура и въззивният прокурор изпратиха писмо до ръководителя на Апелативния профилиран углавен съд. С цел да се обезпечи независимо решение на делото, прокурорите оферират то да не бъде предоставяно на проверяващите съдии от Върховен касационен съд до постановяване на определение от състава на АСпНС по митинга на прокуратурата за анулация на определението на СпНС по изменение на ограниченията за неотклонение на Иванчева и Петрова от „ Задържане под стража “ в „ Домашен арест “ ", добавя се в известието.

Иванчева и Петрова и сега са в ареста, макар че на два пъти арбитър Иво Хинов от Специализирания углавен съд размени задържането им под стража с мярка за неотклонение " домакински арест ".

В началото на ноември, след митинг на прокуратурата, апелативните съдии анулираха първото определение на Хинов за неотложно освобождение на двете и ги върнаха в ареста, а по второто - от 16 ноември, АСНС още не се е произнесъл.

От Апелативния спецсъд обясниха, че едвам през вчерашния ден делото по митинга против по-леките ограничения за неотклонение е постъпило при тях и от през днешния ден стартира да тече 7-дневният период за изговаряне.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР