Прокуратурата поиска от председателя на ДАНС да отнеме допуска до

...
Прокуратурата поиска от председателя на ДАНС да отнеме допуска до
Коментари Харесай

Член на бюрото за СРС контактувал с подсъдими магистрати

Прокуратурата изиска от ръководителя на ДАНС да отнеме позволява до класифицирана информация на член от Бюрото за надзор на СРС. 

В известие от държавното обвиняване се показва, че от ДАНС е постъпил сигнал в края на месец май за това, че човек от бюрото нарушил служебните си отговорности и по случая е формирана кореспонденция.

Съгласно Закона за СРС, Националното бюро уведомява жителите, когато по отношение на тях са били употребявани непозволено специфични разследващи средства, напомнят от прокуратурата. Всеки жител може за подаде заявление за инспекция и да бъде известен за резултата от нея. Именно при реализирането на тази активност са открити случаи, при които член на бюрото е контактувал подателите на заявки, в това число обвинени и подсъдими лица. Той ги съветвал какво да пишат в заявките, а даже и персонално изготвял такива заявки или нареждал това на чиновник от администрацията на Бюрото.

Установено е, че обвинен магистрат провел персонална среща в заведение с въпросния член на НБКСРС, директно след което посетил постройката на Бюрото, където заявката му за инспекция било признато не по открития ред /по напътствие на члена на националното бюро то било направено от административния секретар на НБКСРС, в служебния ѝ кабинет и на служебния ѝ компютър. 

При различен случай заявление от обвиняем, с който членът на Бюрото е в близки връзки, е направено и входирано по същия метод /на служебния компютър на административния секретар. Същият член на Бюрото е провеждал диалози с обвинен магистрат, в хода на които в детайли обяснявал процедурата по подаване на заявление за инспекция и вероятните публични отговори на Бюрото, както и изводите, които следват за обвинения от тях.

При различен случай обвиняем магистрат бил заведен в НБКСРС персонално от този член, с цел да подаде заявление.

Съгласно наредбите на ЗЗКИ, позволение за достъп до класифицирана информация се издава на разположение, което е „ надеждно ” от позиция на сигурността, напомнят от прокуратурата. Описаните случаи, открити при инспекциите на ДАНС, сочат на нарушавания на „ открития публичен ред ” /по смисъла на ЗЗКИ/ от страна на този член на НБКСРС и съставляват съображение за „ ненадежност ” от позиция на сигурността и запазване на тайната.

По тази причина, наблюдаващият прокурор е предложил на ръководителя на ДАНС да предприеме дейности по преценка и изговаряне по отношение на надеждността на този член на НБКСРС, с оглед наредбите на ЗЗКИ – преценка за лишаване на разрешението за достъп до класифицирана информация. Наличието на такова позволение е условие за заемане на длъжността член на Националното бюро, а неналичието му е причина за предварително преустановяване на мандата от Народното събрание.

Бюрото се управлява от ръководител и зам.-председател. Това са някогашният следовател Бойко Рашков и Георги Гатев - член на първия непрекъснато настоящ Висш правосъден съвет (ВСС).

Членове на съвета са: Илия Ганев - някогашен основен лесничей в горско стопанство „ Беглика “, шеф на пожарната в Пещера и в последствие член на Държавната комисия по сигурността на информацията; Огнян Атанасов - кадър на спортната академия, работил в оперативно търсене при Министерство на вътрешните работи, бил е и основен управител по сигурността в " Терем " и шеф на Дирекция " Информация и разбор " в Народното събрание; Огнян Стоичков - някогашен народен представител от " Атака ", магистър по право.  
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР