Прокуратурата поиска доживотен затвор без право на замяна за двамата

...
Прокуратурата поиска доживотен затвор без право на замяна за двамата
Коментари Харесай

Прокуратурата поиска доживотен затвор за подсъдимите за атентата в Сарафово

Прокуратурата изиска пожизнен затвор без право на подмяна за двамата подсъдими по делото за атентата в бургаския квартал " Сарафово ". На 18 юли 2012 година беше взривен рейс с израелски туристи. Петима от тях, водачът на автобуса - българин, атентаторът починаха, близо 40 души бяха ранени.
Още по тематиката
Според обвиняването причинителят е алжирският жител Мохамед Хасан ел Хюсейни, който е работил в съучастничество с Мелиад Фарах и Хасан ел-Хадж Хасан. Двамата към момента се търсят от Интерпол, откакто бяха привлечени задочно като обвинени. Те са с ливански генезис, като Фарах е с австралийски паспорт, а Хасан - с канадски паспорт.

По думите на прокурор Евгения Щъркелова на тялото на починалия терорист Хюсейни е било заложено взривно устройство. Според нея, обобщавайки доказателствата по делото, се стига до връзката на атентаторите с " Хизбула ", има и роднински връзки, които ги свързват с организацията.

Прокурор Щъркелова уточни, че терористичният акт е сбъднат на 3 стадия. При първия интензивният летен сезон благоприятствал подготовката. Установено е, че атентаторите употребяват еднакъв маршрут - влизат през " Дунав мост " и отново напущат оттова. Вторият стадий е самата подготовка, като те не се познават авансово, само че имат моментни срещи. Третият е самият гърмеж. Установено е, че Хюсейни се е опитал да сложи раницата си в рейс №2, който е трябвало да вози израелските туристи, само че му е било попречено. Той се е намирал на към 80 см от транспортното средство.

 Министерство на вътрешните работи

Пред медиите тя съобщи, че чака обективна присъда и съдът би трябвало да наложи най-тежкото наказване за този терористичен акт.

Служебният бранител на ел-Хадж Хасан Жанет Желязкова разяснява, че съгласно нея не може да се направи неоспорим извод за извършителство на това " смело " действие от нейния подзащитен. Според нея по делото има единствено косвени доказателства и няма нито една директна улика против нейния клиент.

Прокурорката посочи, че има голям брой свидетелски показания.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР