Прокуратурата погна преди седмица (на 22 май) строителите на бъдещия

...
Прокуратурата погна преди седмица (на 22 май) строителите на бъдещия
Коментари Харесай

Осребряването на Златния век

Прокуратурата погна преди седмица (на 22 май) строителите на бъдещия хотел "Мариот " - небостъргача "Айтауър ", и българските шефове на италианската компания "Айтауър Дивелъпмънт ". Формалната причина е банална - самосезиране по отношение на медийни изявления, които разкривали нелегално строителство.

Истинската причина е малко по-различна: последните изявления за "Айтауър " (според световната търсачка "Гугъл ") са от есента на 2019 година. А прокуратурата е вдигнала мерника на плана, тъй като е схванала, че зад начинанието стои Васил Божков. В този смисъл, журналистическото "разкритие ", станало мотив за "самозезирането " на държавното обвиняване, се появява на 19 май в един жълтеещ уебсайт и е озаглавено... уместно: "Васил Божков строи небостъргач в София с изтекло позволение "

Колкото и да наподобява необикновено - като изключим (поне засега) връзката с хазартния необут в недружелюбност, този път истината си е... истина. При това - доста тъжна и доста показателна.

Казусът "Айтауър " ненапълно е огледално копие на абсурда "Златен век ". С едно доста огромно конкретизиране, превръщащо огледалото в погрешно: до момента в който вложителят "Артекс инженеринг " няма потребност от удължение на разрешителното за градеж, само че строителството е спряно, реализирането на плана "Айтауър " върви с цялостна мощ, въпреки срокът на разрешителното да е изминал още през 2012 година и да не е правено никакво искане за неговото удължение. Там просто се строи!

За разлика от "Златен век ", митинги против противозаконното строителство на "Айтауър " в никакъв случай не е имало. Нито по самодейност на леви или десни политически сили, нито по концепция на някой по-буден жител. Инициативен комитет "Солни пазар " също не е учредяван. Затова магистралните въпроси са два. Първо - Защо ориста на едната постройка ще се взема решение посредством правосъден развой, а строителството на другата си продължава? И второ - Ако не беше забъркано името Васил Божков, дали прокуратурата щеше да се самосезира по комфортно тиражираното "журналистическо следствие "? "

Всъщност, по отношение на градежа на "Златен век " към този момент има постановено правосъдно решение. Вярно, произнесъл се е единствено първоинстанционният съд, само че изводите му са повече от предстоящи: документите на постройката, в това число и разрешителното за градежа й, е в цялостна безупречност. Така че няма за какво да си кривим душите: този план бе спрян посредством политически напън и в услуга на съответна предизборна акция. И е пристигнало времето да си напомним проблема, тъй като най-късно идващото лято ще има парламентарни избори, в името на които генерирането на измислени кавги към този момент стартира.

Спомени от бъдещето

Строителството стартира през далечната към този момент 1996 година. Инвеститор е компанията "Джей Би Ай (JBI). На 26 януари 2007-а тя получава позволение за градеж на многоетажна постройка, само че по ред аргументи първата копка е направена три години по-късно. Според утвърждения работен план, небостъргачът е разграничен на две функционални елементи - обекти за публично обслужване и жилища.

През 2012-а строителното позволение е удължено с още пет години.

През 2015 година обаче "Джей Би Ай " изпада във финансова неспособност да осъществя плана и го продава.

По принцип, архитектурният план и фундамента са за висока постройка - такава, каквато е утвърдена и каквато би трябвало да бъде издигната. В частност обаче този план към този момент е морално стар и сполучливото му привършване изисква напълно нов метод. Наречен е „ Златен Век “, а новият вложител - "Артекс инженеринг " - премисля тотално концепцията: с оглед личните си визии и поради другите стопански условия.

В края на 2016-а - съвсем година преди приключването на разрешителното за градеж - новият вложител подава документи за удължаването му с още пет години. Внася в общинската хазна и съответната такса. Но, поради готвените промени в Закона за устройство на територията, се обръща към Министерството на районното развиване и благоустройство с въпроса "Новите ремонти съотносими ли са с плана "Златен век " или не са? "

От Министерство на регионалното развитие дават отговор, че ремонтът на норматива се отнася и за "Златен век " и защото става дума за обект второкласен, срокът на строителното позволение автоматизирано ще бъде продължен до 2020 година и по тази причина не е належащо издаването на ново позволение.

За да не стопира строителния бизнес, същото министерство изпраща десетки указателни писма, свързани с използването на новата корекция в закона. Резултатът е явен - строителството на всички обекти, дефинирани като първа и второкласен, продължава.

През 2017 година утвърденият капиталов план „ Златен Век “ е модифициран, според член 154 от Закон за устройство на територията. Новата идея на постройката е многофункционална и съчетава другите сфери на актуалния живот – работа и свободно време. Допълнено е и наименованието на градежа, а точно: „ Административна постройка с офиси, търговски обекти, ателиета, механически пространства, подземни и надземни гаражи и паркинги”.

Компанията храни очаквания, че с този новаторски обект ще постави начало на нова наклонност в строителството. Промяната е утвърдена и подписана от основния проектант на София.

Зад кулисите и към тях

Въпреки всички интернет мантри и благи мемоари, митингите против строителството на билдинга "Златен век " стартират напълно ненадейно. До този миг компанията вложител е притежател на награди за архитектура и дизайн, за екологично строителство. На всичкото от горната страна в биографията си тя няма нито една извоювана или изгубена социална поръчка, не е спонсорирала или подкрепяла морално нито един политически план.

Нещо, което въобще не може да се каже за така наречен предприемчив комитет, натоварил се с благородната сякаш задача да спре тази инвестиция. Организаторите са членове на политическата партия "Нормална страна " на Георги Кадиев. Първият им триумф е в кв. "Младост ", където през 2015 година издигат за кмет на региона Десислава Иванчева и посредством многочислени акции, извършени в синхрон с така наречен Градска десница, печелят локалния избор.

Успехът се оказва толкоз инфекциозен, че за съпартийците на Кадиев протестирането се трансформира в нещо естествено, само че... наложително мимикриращо като гражданска самодейност. Така се появява и въпросният Инициативен комитет "Лозенец ".

Кампанията за компрометирането на "Златен век " бързо става медиен шлагер и средство за институционален напън. Средствата са изпитани във времето - методично подаване на сигнали и тъжби сякаш от името на възмутени софиянци, с които изискват инспекции от всички вероятни институционални равнища. Завеждат даже дело за безучастие против Дирекцията за народен строителен надзор (ДНСК) - тъй като не си вършела работата, сезират и прокуратурата.

Опорната им точка е една: постройката "Златен век " няма годно позволение за градеж, а по новия градоустройствен проект в този регион към този момент не могат да се строят небостъргачи. Исканията им са две: или планът да бъде модифициран в посока понижаване на етажите на половина, или постройката да бъде съборена.

За да наподобява всичко като същинско, в общественото пространство е прокарана и версията за политически чадър над обекта. Нещо, което няма нищо общо с истината, тъй като постройката има виза от 1996 година и законно позволение за градеж от 26 януари 2007 година. Плюс... стотици хиляди лв., изсипани в общинския бюджет под формата на локални налози и такси.

Духът и буквата на закона

По закон, след приключване на едно позволение за градеж, човек има право да изиска ново, а общината - в случай че не открие някакви нередности - е длъжна да го издаде и да си прибере парите за услугата.

Според арх. Петкана Бакалова (заместник-председател на Камарата на архитектите в България), заради десетки пропуски и несъгласия, Законът за устройство на територията (ЗУТ) непрестанно търпи промени. За да не спъва бизнеса, през последните 15 години Министерство на регионалното развитие е издало над 350 указателни писма, с които изяснява на вложители, строители, архитекти и така нататък по какъв начин да поясняват и ползват една или друга корекция.

През февруари 2017-а Закон за устройство на територията е ремонтиран за следващ път. С една от поправките е продължен срокът за годност на разрешителните за градеж на всички огромни инфраструктурни планове, попадащи в първа и второкласен - от 5 на 10 години. Нейната цел е дъвкана стотици пъти, тъй че няма за какво да притопляме цялата гозба отначало. Ще отбележим единствено един факт, който услужливо бе подминат от всички: тази корекция не обслужва ползите на "Артекс инженеринг ", тъй като "Златен век " си има настоящо позволение за градеж, което изтича чак в края на 2022 година!

Тоест - вложителите нямат никакви аргументи да желаят въпросната корекция и да раздават жилища, до момента в който тя не бъде обнародвана в "Държавен вестник ".

Между медийните кавги и институционалния недостиг

Групата "Артекс " е в бизнеса над четвърт век и зад тила си има близо 50 елитни обекта. Сред клиентите ѝ има доста известни персони, в това число и политици. Така че е доста необичайно за какво първият и единствен политически скандал към компанията избухва тъкмо през 2019 година.

Всички помним нервността към така наречен "Апартаментгейт ", нали? А за какво си мълчим за резултатите от десетките журналистически следствия, прокурорски и антикорупционни инспекции и заканите от парламентарната естрада? Ами... тъй като резултати няма. Като изключим, естествено, изгонването на Цветан Цветанов от ГЕРБ.

Защо се случва това?

Обяснението е разумно: поправката в Закон за устройство на територията е наречена лобистка и е приписана на "Артекс ", тъй като информация за държавните и общински обекти от първа и второкласен, застрашени от неуспех, липсва. И то не инцидентно - публичните поръчки са раздадени на верните хора, европейските пари са усвоени, а така наречен стратегически инфраструктурни обекти или са издигнати на половина, или първата им копка още не е направена. Вместо обаче медиите да тръгнат в вярната посока, т.е. да потърсят първопричините за приемането на тази корекция, те одобряват операцията "Златен век " за чиста монета.

Премиерът Бойко Борисов, притиснат в ъгъла от свои и непознати, е подготвен на всичко, единствено и единствено ГЕРБ да завоюва локалния избор в София. От една страна той подрежда на ДНСК да извърши следващата инспекция на постройката, а от друга - въпросът "Златен век " е пратен в съда. И най-после - просто за всеки случай - осъществяването на плана е спряно краткотрайно от така наречен способени управляващи. Мярка, която се оказва неефективна, тъй като забележките са официални и са отстранени стремително.

Целта обаче оправдава всички средства: макар че ГЕРБ печели вота, Мая Манолова към този момент е незаобиколим политически факт, а градската десница печели в седем-осем столични региона, измежду които е и в "Лозенец ", в Общинския съвет наличието на "протестърите " също е осезаемо. Така че е разумно през днешния ден никой да не помни, че в митингите пред постройката участваха един до друг трима разноцветни претенденти за мястото на Йорданка Фандъкова, най-малко една дузина претенденти за общински съветници и куп номинирани за районни кметове. Някой да е чул, че тези хора - без значение дали са спечелили, или не - са се поинтересували от другите "незаконни " обекти, чието строителство продължава?

В името на сериозното мислене обаче е належащо да отделим на политиката още малко място. И да си напомним за какво два отдалечени в идеологическо отношение политически планове - на лявата Манолова и на дясната "Демократична България ", стартираха предизборните си акции от едно и също място? При това - ползвайки юридическите услуги на еднакъв човек - претендент общинският консултант Борис Милчев? Не че водещата фигура в екипа на Манолова и част от Инициативния комитет "Лозенец " - Войслав Тодоров, не беше номиниран за общински консултант от "Да, България "...

След решението на българския съд за "Златен Век ", в поредност от изявления Борис Милчев дефинира решението на съда като "странно размишление ". Същият този Борис Милчев, както се твърди, има много съществено присъединяване в... създаването на прословутия лобистки ремонт на Закон за устройство на територията. И няма по какъв начин да е неутрален критик или елементарен засегнат жител. Това обаче по никакъв начин не тормози нито съпартийците Никола Вапцаров и Войслав Тодоров, които хем са учредители на ИК "Лозенец ", хем са основали и комитета, издигнал кандидатурата на Мая Манолова за кмет на София. По никакъв метод не се усещат обезпокоени и водачите на "Демократична България ".

А би трябвало. Дори единствено поради едната подправена вест, съчинена и наложена в общественото пространство от тях. И... опровергана персонално от ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева. Става дума за изказванието, че Народното събрание бил изразил мнение по отношение на използването на член 153 и член 154 от Закон за устройство на територията, които уреждат въпроса с капиталовите планове и разрешителните за градеж. Е, съгласно госпожа Караянчева тези два текста от Закон за устройство на територията нито са обсъждани в пленарна зала, нито някоя от парламентарните комисии се е занимавала с тях. Няма протоколи, няма и стенограми.

Пандемията, особеното светоусещане

След локалните избори през октомври-ноември 2019 година, квартал "Лозенец " е с нов кмет - Константин Павлов-Комитата. Въпреки, че ремонтите и решаването на инфраструктурни планове са задоволително надалеч от неговото светоусещане, първите му медийни изяви през тази година са отдадени на желанието му да срути постройката "Златен век ". Ето за какво, без значение от решението на първоинстанционния съд в интерес на "Артекс ", той внася предложение в Столичната община: статутът на терена на "Златен век " да бъде изменен по длъжностен път и... със задна дата. И това би трябвало да се случи преди делото да бъде гледано на втора инстанция, нищо че този ход е напълно противозаконен.

Доколко Константин Павлов е представител на дясна политическа партия - откакто не търси разговор с бизнеса, с вложителите, с институциите и не се преценява с настоящите закони и с решения на съда - е тематика за различен диалог. В момента за него е значимо да проумее, че даже незавършената постройка "Златен век " да бъде съборена, на това място в никакъв случай не може да бъде издигнато "нещо " друго и по-ниско от заложеното по план. Едно, че няма да е стопански обосновано, и второ - тъй като към този момент е прибавен Подробният организационен проект (ПУП) от 1996 година, т.е. - излят е фундамента на небостъргача.

Кирил Апостолов
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР