Прокуратурата поднови разследването срещу неизвестен извършител, фалшифицирал подписа на бившия

...
Прокуратурата поднови разследването срещу неизвестен извършител, фалшифицирал подписа на бившия
Коментари Харесай

Прокуратурата отново търси кой е фалшифицирал подписа на бившия правосъден министър Христо Иванов

Прокуратурата възобнови следствието против незнаен причинител , фалшифицирал подписа на някогашния правосъден министър Христо Иванов, оповестиха от Софийска градска прокуратура (СГП).

Досъдебното произвеждане е формирано на 15 септември 2015 година с разпореждане на прокурор от СГП за сформиране на неистинен публични документи.

На 29 декември 2014 година и на 11 март 2015 г . били формирани подправени документи - Заповед № ЧР-01-482/29.12.2014 година за преустановяване на служебно правно отношение с лицето Х.В.А., заради прекосяване на държавна работа в друга администрация, и Заповед № ЧР-01-91/11.03.2015 година за преустановяване на служебно правно отношение, без предупреждение в периода на изпитване, с лицето П.Й.Ц. Двете заповеди са написани от името на министъра на правораздаването.

По време на следствието е била направена сложна експертиза. Според нея подписът в рубрика " министър " на Заповед № ЧР-01-91/11.03.2015 година и Заповед № ЧР-01-482/29.12.2014 година на министъра на правораздаването не са били на тогавашния правосъден министър Христо Иванов.

Подписите на останалите лица, съгласували въпросните заповеди, са на съответните чиновници в Министерството на правораздаването. Печатът, положен върху подписа на министъра на правораздаването, е достоверен, според направената експертиза .

Независимо че подписите под тези заповеди не са били на правосъдния министър, служебните пълномощия на двамата са прекъснати с всички правни последствия от подправените документи.

С разпореждане от 03 август 2017 година на прокурор от СГП, наказателното произвеждане е било спряно поради неразкриване на закононарушение.

След това са открити нови обстоятелства и условия, поради които с разпореждане от 28 април 2020 година на наблюдаващия прокурор е възобновено следствието. Целта е да се извършат спомагателни следствия.

Сред новите обстоятелства са определяне и подробни разпити на нови очевидци . Някои от тях са длъжностни лица през инкриминирания интервал - заместник-министри, началник-кабинет и други .

Предстои изясняване на всички обстоятелства и условия за подготовката, придвижването, съгласуването и подписването на двете подправени заповеди - Заповед № ЧР-01-91/11.03.2015 година и Заповед № ЧР-01482/29.12.2014 година, за които е открито с експертиза, че са неистинен.

Предстои от разпитаните лица да бъдат снети и мостри от подписите им за относително проучване. Целта е да се откри кой е разписал документите вместо правосъдния министър.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР