Прокуратурата подкрепя предложенията на БСП за промени в Наказателния кодекс,

...
Прокуратурата подкрепя предложенията на БСП за промени в Наказателния кодекс,
Коментари Харесай

Прокуратурата подкрепи БСП за изменения срещу домашното насилие

Прокуратурата поддържа предложенията на Българска социалистическа партия за промени в Наказателния кодекс, свързани с домашното принуждение. Това се схваща от мнение на държавното обвиняване, подписано от зам.-главния прокурор Пенка Богданова и е изпратено до Красимир Велчев, ръководител на парламентарната комисия по вероизповеданията и правата на индивида, осведоми news.lex.bg.

" Споделя се разбирането, че

при настоящата уредба потърпевшият е усложнен в ефикасното доказване

на относимите обстоятелства заради ситуацията на взаимозависимост, прочувствена обязаност и други сходни аргументи, които постоянно могат да създадат на практика невероятно организирането на обвиняването от негова страна ", се споделя в мнението на прокуратурата.

След като левицата съобщи, че не поддържа Истанбулската спогодба, макар позицията на Партията на европейските социалисти и ръководителя ѝ Сергей Станишев, тя приготви законопроект за промени в Наказателния кодекс.

Едната визира член 161, чиято първа алинея сега планува, че " за телесна щета по член 129, 132, 133 и 134, породена на прогресивен, низходящ, брачен партньор брат или сестра, наказателното гонене се възбужда по просба на потърпевшия ". Българска социалистическа партия предлага преследването на междинната телесна щета, породена от родственик, да бъде уредно във втората алинея на член 161 Наказателен кодекс, т.е. с това да се занимава прокуратурата.

" Проектът преценява съразмерно степента на

интервенция на страната в връзките сред причинителя и потърпевшия

с оглед съществуващи сред тях непосредственост и родствени връзки. От една страна, регистрира публичната заплаха на закононарушението (тежко закононарушение, наказуемо по общия състав по член 129 Наказателен кодекс с до шест години отнемане от свобода), а от друга – интереса на българските жители и обществото като цяло, и нормативно обезпечава по-високата успеваемост на разкриването и следствието на този тип действия ", споделя Пенка Богданова в мнението на държавното обвиняване.

От Българска социалистическа партия оферират да се сътвори и дипломиран, по-тежко незаконен, състав на закононарушението по чл.296, ал.1 Наказателния кодекс - когато насилникът не извършва наложена от съда мярка за отбрана на потърпевшия. Разпоредбата гласи: който попречи или осуети по какъвто и да е метод осъществяването на правосъдно решение или не извърши заповед за отбрана от домашното принуждение или Европейска заповед за отбрана, се санкционира с отнемане от независимост до три години или санкция до пет хиляди лв. ". Идеята на левицата е, в случай че някой наново попречи или осуети осъществяването на решение на съда или на заповед за отбрана от домашно принуждение, наказването да от една до пет години затвор.

" В същия смисъл могат да бъдат подкрепени препоръчаните промени и допълнения на член 161 Наказателен кодекс, които водят до смяна на характера на съзнателно породена междинна телесна щета на непосредствен родственик или брачен партньор – от

закононарушение от частен темперамент в закононарушение от общ темперамент,

от типа, преследвани по реда на така наречен " частно-публично обвиняване " (§ 1) и основаването на дипломиран, по-тежко незаконен състав по член 296 Наказателен кодекс при разстройване на осъществяването на правосъдно решение или заповед за отбрана от домашно принуждение, като се вкарва догадка на повторност ", се споделя в позицията на прокуратурата.

От държавното обвиняване акцентират, че от законодателя зависи каква да бъде съответната наказателно-правна реакция, която съобрази разпространяването на сходен тип принуждение и по-ниската успеваемост на съществуващите сега правни средства за отбрана в случаи на междинна телесна щета. Пенка Богданова отбелязва, че прокуратурата не разполага с такава информация.

Наскоро от Българска социалистическа партия внесоха и втори план за промени, този път в Закона за отбрана от домашно принуждение. С него оферират да се запише, че във всяка област има минимум един спешен център за потърпевши от домашно принуждение. А с друга смяна в него категорично се планува, че Националната стратегия за предварителна защита и отбрана от домашно принуждение би трябвало да съдържа като мярка построяването, поддържането и ръководството на такива центрове.

Какво разясниха за " Дневник " двама съдии - цивилен и углавен, занимаващи се с каузи за домашно принуждение четете тук.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР