Прокуратурата поде инициативата преди 7 месецаПет политически партии, които не

...
Прокуратурата поде инициативата преди 7 месецаПет политически партии, които не
Коментари Харесай

5 партии фантоми изчезват от сцената

Прокуратурата поде самодейността преди 7 месеца


Пет политически партии, които не развиват активност, са разпуснати от Софийския градски съд от началото на 2018 година Това сподели информация на „ Труд “ в „ Държавен вестник “, където по закон тези решения се обнародват. Закритите обединения са „ Движение за благополучие и напредък “, „ Единен пенсионерски съюз “, „ Движение заемодател на доверие “, „ Българска национално-патриотична партия “ и „ Партия на демократичната опция и мира “ (ПЛАМ).

Съдът е прекратил четири от тях на съображение член 40, алинея 1, т. 4 от Закона за политическите партии – не са взели участие в никакви избори повече от 5 години. „ Движение за благополучие и напредък “ се заличава, тъй като не е подавало годишни финансови доклади пред Сметната палата две поредни години.

„ Движение за благополучие и напредък “ е учредена през февруари 2015 година в Пловдив най-вече от поданици на квартал Столипиново. Ромската партия беше представлявана от локалния предприемач Емил Кирилов Иванов.

“Единен пенсионерски съюз ” e основан през март 2013 година в Стара Загора с концепцията да сплоти множеството пенсионерски обединения и „ да приключи унищожаването на България “.

„ Движение заемодател на доверие ” е учредено през 2003 година Тогава ръководителят му Йордан Пеянски се кандидатира за кмет на Варна и получи 150 гласа.

„ Българска национално-патриотична партия “ е записана през 2004 година и през 2005 година беше мандатоносител на коалиция „ Атака “, а водачът й Петър Манолов стана народен представител. Той незабавно се отдели от групата на Волен Сидеров и се причисли към болшинството в Народното събрание, избрало Сергей Станишев за министър председател с минималната разлика от един глас в опита за сформиране на кабинет БСП-ДПС.

„ Партия на демократичната опция и мира “ (ПЛАМ) е записана през 2007 година с ръководител Николай Нинов с подписка от 16 576 гласоподаватели. Участва независимо на парламентарния избор през 2009 година и получава 2828 гласа (0.07%).

Петте заличени обединения са част от дълъг лист от партии фантоми, за които Софийската градска прокуратура изиска да бъдат разпуснати предходната година. На 31 юли държавно обвиняване заяви, че след осъществена инспекция и въз основа на изискани материали от ЦИК, Софийския градски съд и Сметната палата, е внесло искови молби за преустановяване на 33 партии.

Останалите 28, които чакат своя ред за изтриване, са „ Българска национално – радикална партия “, „ Социалистически юношески съюз “, „ Съюз на демократичните партии и придвижвания ЕРА- 3 “, „ Отечествена партия на труда “, „ Български бизнес блок “, „ Алтернативно социалистическо обединяване – самостоятелни “, „ Движение „ Народен пестник “ за отбрана на пенсионери, безработни и обществено слаби жители “, „ Българска християнска коалиция “, „ Съюз България “, „ Движение за единство на нацията “, „ Политическо придвижване Заедно за Сливен “, „ Роден край “, „ Камара на специалистите “, „ Републиканско – демократическо придвижване на всички отрудени и обременени “, „ Обединена партия на пенсионерите в България /ОППБ/ “, „ Съюз на националното достолепие Гранит “, „ Обединение Достойна България “, „ Народняшка земеделска партия „ Никола Петков “ “, „ Политическа партия Дела “, „ Северна лига “, „ Гражданско придвижване Глас “, „ Черноморец “, „ Партия Движение за обществена взаимност “, „ Българска индустриално земеделска партия “, „ Български жители ЗБОРИМ “, „ Нова Европа “, „ Победа “ и „ Национално патриотично обединяване “.

Всички те ще изчезнат от правния мир поради безучастие в избори.

След следствие на „ Труд “


Заличават НДСД на Марешки

 Веселин Марешки към този момент няма да е водач на две партии по едно и също време. Веселин Марешки към този момент няма да е водач на две партии по едно и също време.
Първата партия на Веселин Марешки – „ Национално придвижване за независимост и народна власт “ (НДСД), най-сетне ще бъде заличена след близо година обжалване. Това е постановил тричленен състав на Върховния касационен съд на 7 февруари. Върховен касационен съд е оставил в действие решението на Софийския градски съд, който през октомври м.г. постанови разформироване. Решението не предстои на обжалване.

Още преди парламентарните избори през 2017 година следствие на „ Труд “ сподели по какъв начин Марешки е водач на две партии по едно и също време в прорез със закона. Запитване на вестника до ЦИК стана причина за сигнал до прокуратурата, по който държавното обвиняване внесе искова молба за разформироване на НДСД.

Софийската градска прокуратура (СГП) извърши инспекция и на втората партия на „ Марешки “ – „ Либерален алианс “ (прекръстена на „ Воля “) и удостовери откритото от „ Труд “ – че измежду учредителите има 43-ма двупартийци. СГП обаче не проверява и останалите десетки явни фалшификации измежду учредителните заявления и приключи инспекцията с извода, че „ Воля “ въпреки всичко е имала нужния най-малко от 500 законни учредители.

Фалит


„ Партия за хората от народа “ е оповестена за неплатежоспособна

 Един от основателите на „ Партия за хората от народа “ Петър Ангелов беше народен представител от Движение за права и свободи в 42-ото Народно събрание. Един от основателите на „ Партия за хората от народа “ Петър Ангелов беше народен представител от Движение за права и свободи в 42-ото Народно събрание.
Софийският градски съд е оповестил несъстоятелност на „ Партия за хората от народа “ с ликвидатор Иван Купенов. В куриозния проблем съдът е позволил поръчителство посредством налагане на обща забрана и запор върху имуществото на групировката, постановил е преустановяване на активността й и я е оповестил в неплатежоспособност през август 2017 година

„ Партия за хората от народа “ е основана през 2010 година от починалия Павел Чернев и от Петър Ангелов. Първият влезе в 40-ото Народно събрание от листите на „ Атака “, а вторият стана народен представител от Движение за права и свободи в 42-ото Народно събрание, където имунитетът му беше свален по следствие за данъчни закононарушения.

Пред Сметната палата


Над 150 партии подават доклади

 Срокът за партиите да се отчетат пред Сметната палата за 2017 година изтича на 31 март. Срокът за партиите да се отчетат пред Сметната палата за 2017 година изтича на 31 март.
149 партии подадоха законни годишни финансови доклади (ГФО) за 2016 година в Сметната палата в точния момент. Още 3 внесоха постоянни документи със забавяне. Само 6 не подадоха доклади, а документите на 4 не бяха приети. Срокът партиите да се отчетат за 2017 година пред одитната институция изтича на 31 март.

ГФО, присъединяване на избори най-малко един път на 5 години и осъществяване на конгрес най-малко един път на 5 години са единствените законови условия към партиите, с цел да не бъдат заличени.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР