Прокуратурата отхвърли тиражираните в медии твърдения, че заместник-главният прокурор Иван

...
Прокуратурата отхвърли тиражираните в медии твърдения, че заместник-главният прокурор Иван
Коментари Харесай

Прокуратурата: Документите, свързващи Гешев със сметки в Швейцария, са неистински

Прокуратурата отхвърли тиражираните в медии изказвания, че заместник-главният прокурор Иван Гешев разполага с банкови сметки в Швейцария и Монако, към които са открити преводи и наличия на забележителна стойност (4.7 млн. швейцарски франка - бел.ред) от сметки в Лихтенщайн, България и Руската федерация.

В позиция на държавното обвиняване се споделя, че след публикуването на публикациите е разпоредена инспекция от основния прокурор Сотир Цацаров. Тя открила, че документите са неистинен. В прессъобщението на Прокуратура на Република България се акцентира, че задачата на публикуването им несъмнено е обвързвана с плануваното чуване на претендента за основен прокурор Иван Гешев.

То ще се организира в четвъртък от Висшия правосъден съвет, като довечера и по време на самата процедура са планувани митинги.

От пресцентъра на обвиняването разясняват, че на 13 май 2019 година основният прокурор Сотир Цацаров изиска от Председателя на ДАНС цялата налична в организацията информация /включително и от финансовото разузнаване по отношение на банкови сметки, присъединяване в офшорни компании, притежавани недвижими парцели в чужбина и други вложения от лица, заемащи висши обществени длъжности, които не са декларирани от тях по съответния ред. Такава информация се изисква и за имущества, притежавани от посочените лица, както персонално, по този начин и посредством свързани или подставени лица.

"В осъществяване на разпоредената инспекция, на 19.07.2019 година до основния прокурор е постъпила информация от Председателя на ДАНС, в която се съдържа информация за това, че общо 11 лица, заемащи висши обществени длъжности в органи на законодателната и изпълнителната власт, имат персонално или посредством свързани или подставени лица, банкови сметки в чужбина, недвижими парцели и/или друго имущество на забележителна стойност в чужбина, присъединяване в търговски сдружения в чужбина, в това число в офшорни компании, и са направили разноски и вложения в чужбина, които не са декларирани по надлежния ред пред КПКОНПИ. Съгласно наредбата на член 35 от ЗПКОНПИ лицата, заемащи висши обществени длъжности, са длъжни да заявяват тези условия пред антикорупционната комисия ", допълват от пресцентъра на държавното обвиняване.

Проверките на ДАНС и ИВСС откриват, че общо 27 съдии, прокурори и следователи не са заявили откритите от ДАНС банкови сметки и парцели на магистратите в чужбина.

"Недекларираните от лицата банкови сметки в чужбина, недвижими парцели и друго имущество на забележителна стойност в чужбина, присъединяване в търговски сдружения в чужбина, в това число в офшорни компании, осъществени разноски и вложения в чужбина, изисква осъществяване на инспекция за спазването на данъчното законодателство на Република България.

Поради това и на съображение член 145 ал.1 т.3 от Закон за съдебната власт и член 110 от Данъчно-осигурителен процесуален кодекс,по предписание на основния прокурор Сотир Цацаров, Върховна касационна прокуратура разпореди на изпълнителния шеф на Национална агенция за приходите осъществяване на данъчни инспекции на общо 38 лица - заемащи обществени длъжности в органи на законодателната и изпълнителната власт, както и магистрати. Указано е в границите на данъчните инспекции да се откри размерът на финансовите средства във влоговете/банковите сметки в чужбина, произхода на средствата, вероятно приемане на приходи от лихви и осъществяване на отговорностите на лицето за обявление и възнаграждение на налози.

След привършване на данъчните инспекции, прокуратурата ще реши съществуването на предпоставки за формиране на наказателни производства против лицата за вероятно осъществени данъчни закононарушения.

Прокурор Иван Гешев не е след магистратите, за които са открити притежавани и недекларирани по съответния ред банкови сметки или друго имущество ", се споделя още в известието.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР