Прокуратурата обяви, че четири взрива от последните десет години във

...
Прокуратурата обяви, че четири взрива от последните десет години във
Коментари Харесай

Прокуратурата подозира руски шпиони за взривове в складове у нас

Прокуратурата разгласи, че четири гърмежа от последните 10 години във военни хранилища у нас, в които е имало продукция на компания „ Емко “, най -вероятно са били осъществени от офицери на Главното разследващо ръководство на Русия.

Установено е, че в интервалите към гърмежите, както и в дните към опита за отравяне на притежателя на „ Емко “ - оръжейният търговец Емилиян Гебрев, шестима съветски жители са били в България.

„ В хода на следствието е открито, че шестима съветски жители са обитавали на територията на Република България към датите на гърмежите и към базите за опитите за покушението на Емилиян Гебрев “, сподели представителят на основния прокурор Сийка Милева на брифинг в София..

Взривовете имат идентичен почерк - първо е зародил пожар - евентуално, с цел да се даде опция служащите да се изтеглят от складовете, а по-късно е последвал и гърмежът, изясни тя.

„ Категорично е открито, че задействането на зарядите при всички случаи е ставало отдалечено. В никой от случаите не е открита съответна техническа нередовност или друга причина за пораждане на пожарите “.

Общото е, че става дума за оръжия за експорт за Грузия и за Украйна, като в тях е имало част от продукция на „ Емко “, която е благосъстоятелност на Гебрев. И че преди гърмежите е имало предшестващи пожари, които съгласно проверяващите са дали опция на хората да се изтеглят, тъй че да няма жертви.

„ И при четирите гърмежа унищожената продукция е била предопределена за експорт за Грузия и Украйна... От по този начин събраните досега доказателства с висока степен на меродавност се постанова извода, че задачата на дейностите на съветските жители е била секване на доставките на специфичната продукция за Грузия и Украйна “, добави Сийка Милева.

Прокуратурата обвърза четири гърмежа в хранилища за муниции у нас в интервала 2011-2020 година, опита за отравяне на Гебрев, сина му и негов сътрудник, и закононарушения, осъществени на територията на други страни. Проверява се и връзка с гърмежите у нас и тези през 2014 година в склад в чешкото село Върбетице.

В България се проучват четири гърмежа. Първият е от 2011 година в Ловни дол, по-късно през 2015 година в Иганово, по-късно още веднъж в 2015 година, обвързван с завод на ВМЗ и пожар, при който са изчезнали доказателствата, свързани с тези следствия. Последният случай е от 2020 година в Мъглиж.

Прокуратурата напомни, че в България се води следствие за отравянето на самият Гебрев и се търсят трима съветски жители.

Образувано е досъдебното произвеждане в Специализираната прокуратурата, по което се работи в съдействие с други служби, в това число и с чешките, сподели представителят на основния прокурор Сийка Милева. Разследването е по глава първа от Наказателния кодекс - "Престъпления против Републиката ".

На нарочния брифинг основният прокурор Иван Гешев изрази признателност за дейностите на спецпрокуратурата и ДАНС.

„ Българските прокурори и следователи дълги години работеха по случая в полза на българската национална сигурност… Аз съм тук да ги окуража сътрудниците от Специализирана прокуратура, да продължат да работят по същия метод в полза на българската национална сигурност, на сигурността на нашите европейски сътрудници от Европейския съюз и най-много в полза на българските жители и общество “, уточни Иван Гешев.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР