Прокуратурата обвини бившият шеф на Агенция Пътна инфраструктура Лазар Лазаров

...
Прокуратурата обвини бившият шеф на Агенция Пътна инфраструктура Лазар Лазаров
Коментари Харесай

Прокуратурата обвини бившия шеф на пътната агенция Лазаров за щети за над 40 млн. лв.

Прокуратурата упрекна някогашният началник на Агенция " Пътна инфраструктура " Лазар Лазаров за занемареност, от която са настъпили вреди за повече от 41 мнл. лв.. Разследването се води от профилираното звено " Антикорупция " и е почнало през септември 2016 година. То е за контракти подписани за градежа на автомагистрала " Марица ".

В началото на април от държавното обвиняване оповестиха, че по сигнал на ОЛАФ и на двама български депутатите ревизират за нередности за стойност над 50 млн. лева свързани със строителството на автомагистралата. Тогава ДАНС направи две акции в организацията.

Става въпрос за права от 31 километра, които е трябвало да бъдат построени от италианската компания Кооперативно сдружение " Чи ЕМ ЧИ ДИ Равена ". Стойността на подписания контракт през 2011 година е бил за 133 млн. (в известието на прокуратурата не се прецизира в каква валута), а секторът е трябвало да бъде построен за 25 месеца

" По първичния контракт строително – монтажните работи е трябвало да приключат през есента на 2013 година, само че това не се е случило. Причина за това е, че съгласно изпълнителя " ЧИ Ем ЧИ ДИ Равена " през зимата на 2013 година и пролетта на 2014 година е имало доста дъжд, сняг и така нататък " форсмажорни условия ", които са довели до преовлажняване на почвите, заради което е нужна " стабилизация " на тези почви, преди да се построи същинското съоръжение-пътя. Касае се за права с дължина 1760 метра, не за целия сектор ", написа в известието на държавното обвиняване.

От АПИ вземат решение да разгласят социална поръчка за спомагателни строителни работи. Търгът е извоюван от " Пътища Пловдив " АД - с някогашен притежател някогашният член на управлението на Българска социалистическа партия Георги Гергов на 30 юни 2015 година Договорът, подписан с тях е с три подобекта и е на стойност над 40 млн. лв.. След като стана известно, че прокуратурата води следствие, Гергов заяви, че по време на подписване на контракта, той не е имал присъединяване в " Пътища Пловдив ".

Според прокуратурата в интервала август 2014 - юни 2015 година Лазар Лазаров съзнателно не положил задоволително грижи за ръководенето и ръководството на имуществото на АПИ. Това се изразявало във обстоятелството, че той не е ревизирал дали плануваните строително-монтажни работи за новата поръчка, не са били включени в предходната, извоювана от италианската компания. " Освен това не изискал от профилирана дирекция в АПИ аргументация на действителната нужда от другите типове строително монтажни работи, предмет на публичната поръчка и планове по какъв начин е образувана прогнозната й стойност от 42 987 400 лв. без Данък добавена стойност ", пишат от държавното обвиняване. Въпреки това Лазаров сключил контракта с " Пътища Пловдив " АД.

На процедура този контракт планува осъществяване на към този момент контрактувани строително монтажни работи, по които за възложителя има обвързване за заплащане.

Впоследствие АПИ изплаща на " Пътища Пловдив АД " над 4.6 млн. лева за изработката на дренажни матраци на подобект 2, макар че изработката им е била ненужна. Над 30 млн лв. за строителство на обект, който е бил част от контракта с италианската компания и още над 6.4 млн лева за доставка и създаване.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР