Прокуратурата няма да служи за декор на предварително взети политически

...
Прокуратурата няма да служи за декор на предварително взети политически
Коментари Харесай

Гешев заяви, че спецправосъдието е ефективно и признато от ЕС, Христо Иванов не посочи доводи срещу това /видео/

„ Прокуратурата няма да служи за фон на авансово взети политически решения. На българските жители би трябвало да е ясно, че спецструктурите са приети от всички наши сътрудници в Европейски Съюз. Решението е авансово взето и никой не слуша специалистите. Безспорно е, че тези структури са най-ефективни в противодействието с проведената престъпност “, съобщи при започване на съвещанието на правна комисия основният прокурор Иван Гешев. Той добави, че във връзка с битката с корупцията можа да не е задоволително, само че и там има напредък.

„ Дори повода да е политическа, би трябвало да е в полза на българските жителите, а това, което ще се случи, е в контраст с върховенството на закона и срещу ползите на българските жители. Тези, които имат интерес от това, са тези, които българските жители назовават мафия и олигарси. Интересът е доста явен, тези каузи ще приключа безславно, само че въпросите след това да се задават не към прокуратурата, а към тези, които през днешния ден взимат това решение “, добави още Гешев, който отиде в Народно събрание от съвещанието на Висш съдебен съвет.

Като втора причина да участва в комисията, основният прокурор посочи, че вижда флагмана на правосъдната промяна. „ Бих желал да чуя и да дебатирам с него за аргументите за закриването на спецправосъдието. Подозирам обаче, че той няма такива планове “, добави още Гешев.

На съвещанието на комисията Петър Славов се опита да измъкне своя водач, само че след поредна имитация от страна на основния прокурор Христо Иванов въпреки всичко събра храброст.

„ Има процедура и ние ще се движим по нея, тъй като законодателният развой има своята логичност. Трябва да призная, че решението е взето авансово, партиите от болшинството са се явили три пъти на избори със поръчката за закриване на спецправосъдието, ние сме тук да осъществим волята на гласоподавателите “, оправда се Христо Иванов и добави, че закриването на тези органи имали законни учредения, а закриването на една или друга конструкция били демократично политическо решение.

Главният прокурор изиска от Иванов да уточни един образец за принуда против актуалната власт, не към някогашната, тъй като подобен няма. „ Отделно да ви кажа, че постоянно съм се възхищавал на политици, които имат самочувствието да приказват от името на народа, само че народът най-после им демонстрира дали имат това право “, съобщи Гешев и добави, че импортираната смяна за лустрация на съдии и тяхното разселване не кореспондира с конституцията, а в Полша за такова решение заплащат по 1 милион евро дневно поради нарушение правата на магистратите.

„ Нямате нито един юридически аргумент, тъй като има разбори за успеваемост. Искам да кажа на тези сътрудници, които ще ги закрият, че прокуратурата ще ги отбрани, тъй като те работят “, съобщи Гешев.

Христо Иванов не пожела да дава отговор и да отбрани настояването за закриване на спецправосъдието, а Иван Гешев напусна правосъдната комисия.

Анна Александрова от ГЕРБ напомни на Христо Иванов, че са шеста политическа мощ и е добре да слязат на земята, като приказват от името на народа.

Очаква се законопроектът за закриване на спецправосъдието още преди Великден.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР