Прокуратурата не работи по предварително изготвен списък, а по доказателства.

...
Прокуратурата не работи по предварително изготвен списък, а по доказателства.
Коментари Харесай

Прокуратурата прави всичко възможно да върне Васил Божков, увери Сийка Милева

Прокуратурата не работи по авансово направен лист, а по доказателства. Ние не се тормозим да обвиним настоящ министър, висши държавни чиновници, олигарси в страната. Това съобщи пред Българска национална телевизия представителят на основния прокурор Сийка Милева.

Попитана до каква степен е стигнало настояването на България от ОАЕ Васил Божков да бъде върнат в страната ни, тя съобщи: "Както ви е известно, още преди две седмици българските управляващи изпратиха до управляващите в Абу Даби настояването за екстрадиция във връзка с обвинения Божков. Дори тази седмица двама прокурори от Върховна касационна прокуратура бяха на място и организираха съответните срещи. Това дава отговор дали българската прокуратура държи обвиненият Божков да бъде върнат в България и изправен пред българския съд ".

"Прокуратурата е направила безусловно всичко по закон и желае тези лица да бъдат изправени пред българския съд, а какво ще решат другите страни, ние няма по какъв начин да предположим ", съобщи Сийка Милева на въпрос за екстрадицията на Васил Божков от Обединените арабски емирства, като направи паралел и с различен български жител, за който се чака изгонване от Сърбия - Цветан Василев.

Относно някогашния министър на околната среда Нено Димов, който остава в ареста, Милева съобщи, че при определяне на виновност, ще има и други обвинени за водната рецесия. "Разбира се, че Нено Димов не е единствения отговорен за водната рецесия в Перник. Обвинения бяха повдигнати и на други лица - някогашният кмет и някогашният шеф на ВиК сдружението. В момента следствието продължава и в случай че се откри виновност и на други лица, те ще бъдат привлечени в качеството си на обвинени ", съобщи още тя.

"Прокуратурата ще реагира доста остро по всеки сигнал за корупция, това е нашата работа ", безапелационна е Милева. Тя заяви, че продължава и следствието на злоупотреби с къщи за посетители, като тази седмица е повдигнато обвиняване на шеф на комерсиално сдружение за обявление на погрешни сведения за къща за посетители в региона на Батак, против което той е прибрал голяма сума от фонда за европейско финансиране.

"Разследването на приватизацията има за цел да даде информация за възможни вреди, а не да се образуват досъдебни производства. В околните дни прокуратурата ще оповести първите покупко-продажби, които ще ревизира, а по-късно и резултатите от тях ", сподели още тя.

Говорителят на основния прокурор изясни и каква е задачата на засилените акции на държавното обвиняване. "Ние не можем да изкореним битовата престъпност, само че задачата на основния прокурор с тези всеобщи профилирани интервенции, е тя да се понижи до най-малко ", безапелационна бе тя.

Прокуратурата е упълномощила на Министерството на здравеопазването да управлява по какъв начин институциите извършват отговорностите си и какви ограничения подхващат против възможна опасност от ковид за страната ни, сподели още Милева. "Още преди месец прокуратурата е упълномощила, според своите законови пълномощия, на министъра на опазването на здравето да реализира непрекъснат надзор над институциите, които дават отговор за здравето на жителите. И защото не желаеме да всяваме боязън и суматоха измежду популацията, не сме обявили и обществено предоставената ни инспекция ", изясни Милева.

"Главният прокурор не е политик, прокуратурата не се занимава с политика, макар че политиците се пробват да се намесят в нейните дейности. Той се стреми да върне доверието в институцията, която съставлява. Ние желаеме да живеем в по-чиста страна, да се приказва по-малко за корупция, богатите хора да си заплащат налозите и да има по-малко набези над възрастни хора ", разясни още Милева.

Сийка Милева разяснява и публикацията в испанския вестник "Политико ", която свързва името на премиера Бойко Борисов с парцел и пране на пари. Според Милева е нужно време, с цел да бъде получена формалната информация и към момента не е ясно дали се води наказателно следствие там.

"Това е една от многото формирани инспекции на прокуратурата. Трябва да е ясно, че прокуратурата ще извърши инспекция против всяко лице, без значение дали той е настоящ министър председател на Р. България ", безапелационна бе говорителката на обвинител №1 у нас.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР