Прокуратурата не е успяла да изясни дали кюлчетата злато, снимани

...
Прокуратурата не е успяла да изясни дали кюлчетата злато, снимани
Коментари Харесай

Прокуратурата си противоречи в експертизата за снимките с кюлчетата

Прокуратурата не е съумяла да обясни дали кюлчетата злато, снимани в чекмеджето в спалнята на някогашния министър председател и водач на ГЕРБ Бойко Борисов, са купувани и продавани. За прокуратурата кюлчетата са " жълтите правоъгълни предмети ", а информацията за този извод е основана на данни от Министерство на стопанската система и Българската национална банка (БНБ).

За това оповестява в. като се базира на отговор на държавното обвиняване до комисията по бюджетен надзор на Европейския парламент. По-рано през днешния ден оттова оповестиха, че, която е посочила, че те са манипулирани.

От държавното обвиняване обявиха, че няма да разясняват публична преписка с Европейския съюз. От писмото все по този начин не оказва се по кое време и кой е направил тази експертиза и дали тя е част от следствието, водено от Софийска градска прокуратура.

От писмото се схваща, че досега не са събрани доказателства за това кой и по кое време е направил фотосите. Държавното обвиняване е разпитало камериерките към резиденцията, които са декларирали, че в никакъв случай не са виждали златни кюлчета и пари в чекмеджетата на нощните шкафчета. От организация " Митници " пък са дали отговор, че няма по какъв начин да се наблюдава дали откритите златни кюлчета са били импортирани или изнесени от България.

Компютърно-техническата експертиза на фотосите е открила, че " доколкото оценените файлове не са оригиналите, а копия от тях, не е допустимо да се откри тъкмо какво и по кое време е било снимано ".

Според проучването измененията в имената и времевите характерности на файловете са прекомерно явни. Затова се и приема, че е допустимо това да е, с цел да бъдат открити. Вещото лице приема, че не е безусловно, че фотосите са подправени, а че има подозрения за истинността им.

Според него местоположението на предметите в чекмеджето на три разнообразни фотоси било еднообразно, макар че изображенията са били снимани в период от година и половина. Вещото лице също по този начин счита, че има несъответствия в цвета на водните знаци, холограмните стикери и светлосенките на предметите в чекмеджето. Той е установил, че " има разлика в резолюциите на обособените банкноти на другите фотоси - доста добра резолюция на фотографията, съдържаща същинска банкнота, и размазани букви, числа на фотосите, съдържащи банкноти без серийни номера ". " В две от изображенията е открит подробност, сочещ към евентуално съществуване на пари в черен полиетиленов плик, само че анализът открил, че резолюцията на детайла била друга от истинската банкнота на същата фотография ", написа още прокуратурата. Не излиза наяве за какво проверяващите допускат, че въпросният плик може да съдържа пари.

Държавното обвиняване отбелязва, че в хода на следствието не са открити банкноти и златни кюлчета, заради което не може да се направи съпоставяне с тези от фотографията, респективно дали същите са същински парични знаци и злато. Което вкарва в несъгласие прокуратурата, която преди този момент написа, че на фотосите има " същинска банкнота " и " истинска банкнота ".

Разследващите са се пробвали да разкрият кой е изпратил до медиите част от фотосите от спалнята на Борисов. " Проверен е бил електронният адрес на подателя, като е открито, че същият е краткотраен и е съществувал единствено 60 минути ", оказва се още от писмото.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР