Прокуратурата не е получила предварителна информация от правителството или службите

...
Прокуратурата не е получила предварителна информация от правителството или службите
Коментари Харесай

И прокуратурата научила от медиите за изгонването на 70-те руски дипломати

Прокуратурата не е получила предварителна информация от държавното управление или службите за сигурност за това, че ще бъде поискано отзоваване на 70 съветски дипломати от България.

Това твърди представителят на основния прокурор Сийка Милева пред " Дневник " и " Фактор ".

Решението на Кирил Петков да изгони съветските представители беше обяснено с данни за това, че те са правили нерегламентирана активност в интерес на техните разследващи служби.

Според Сийка Милева - до момента в прокуратурата не е получавана информация за несъвместима активност на въпросните лица. " Фактор " цитира свои източници, съгласно които присъединяване на прокуратурата в сходна интервенция не е наложително.

В последните години кабинетите постоянно обявяваха съветски дипломати за " личност нон грата " по отношение на съответно следствие за шпионаж. През март 2022 година въпреки всичко държавното управление реши да експулсира 10 чиновници на съветското посолство в границите на обща европейска акция поради военната експанзия против Украйна - претекстът тогава още веднъж беше обвързван с определяне на разследваща активност под дипломатическо прикритие.

Прокуратурата не е взела отношение по решението на Руското посолство да разгласи събиране на дарения от българи в поддръжка на армията им, която атакува Украйна.

По-рано в сряда президентът Румен Радев също даде да се разбере, че решението за изгонването на 70-те дипломати не е в съгласие с него.

Вицепрезидентът Илияна Йотова даже реши да сложи под въпрос легитимността на този ход на Кирил Петков, тъй като бил подхванат, откакто кабинетът към този момент е в оставка (правителството въпреки всичко продължава да извършва пълномощията си досега, в който не бъде сменено).
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР