Прокуратурата не е поддържала пред Върховния касационен съд обвинението срещу

...
Прокуратурата не е поддържала пред Върховния касационен съд обвинението срещу
Коментари Харесай

Съдът оправда бившия външен министър Даниел Митов и неговия заместник!

Прокуратурата не е поддържала пред Върховния касационен съд обвиняването против някогашния външен министър Даниел Митов и заместника му във втория кабинет на Бойко Борисов Христо Ангеличин. Това излиза наяве от решението на последната инстанция, с което двамата са оправдани по делото за необявена социална поръчка за самолетни билети на министерството.
Прокуратурата търсеше отговорност от Митов и Ангеличин за това, че преди 4 години Министерството на външните работи (МВнР) не оповестило социална поръчка, а сключило съглашение с Министерството на земеделието и храните (МЗХ), с цел да употребява услугите на туроператорската компания “Юнайтед Травъл Ейджънси”, с която постоянен контракт имало единствено Министерство на земеделието и храните. Става дума за компания, която осигурявала самолетни билети, ваучери за хотелски настанявания и застраховки при служебни пътувания, написа lex.bg. Външно изплатило на компанията близо 500 000 лв., без да получи дължимите отстъпки от цената на билетите. След това компанията върна парите, само че тезата на прокуратурата беше, че закононарушение има, тъй като казусът е като кражба на портмоне, след която причинителят е хванат и е върнал парите.
Митов в началото беше упрекнат в закононарушение по работа, само че по-късно обвиняването му беше изменено в корист с доверие, а заместникът му Ангеличин беше притеглен като обвинен за занемареност. Делото завърши за две години, в които някогашният външен министър беше оневинен и на трите инстанции, само че в началото арбитър Пламен Панайотов от спецсъда осъди Ангеличин на 4 години затвор, тъй като имал обвързване да управлява сключването на контракта за пътуванията в министерството, както и съглашението със Министерство на земеделието и храните. Върховният съд приема, че е нямал такова обвързване.

На втора инстанция предходната година апелативният спецсъд оправда и двамата, само че делото стигна до Върховен касационен съд след митинг на спецпрокуратурата. Върховният прокурор Атанас Гебрев обаче не поддържа митинга на сътрудниците си. Той счита, че в тази ситуация става въпрос за неизпълнени отговорности по подписан контракт сред земеделското министерство и компанията, към който се е включило и външното министерство. “Отговорност за неизпълнението на съглашението кардинално би могла да се търси по правосъден ред, като в съответния случай компанията непринудено е върнала парите, които дължала под формата на отстъпки в цената на билетите”, пледира Гебрев.
Върховните съдии Николай Дърмонски, Мина Топузова и Христина Михова одобряват, че Митов вярно е оневинен от втората инстанция, тъй като действието му е несъставомерно. В решението си те изясняват, че в тази ситуация някогашният външен министър въобще не може да носи отговорност за корист с доверие, а единствено по първичното обвиняване за закононарушение по работа. Съдиите изясняват, че наредбата от Наказателен кодекс, по което е упрекнат Митов, пази връзки сред субекти, които са отвън държавния уред на власт и ръководство. “Поради това, подсъдимият Митов би могъл да бъде индивид на в началото повдигнатото с обвинителния акт упрекнат, изменено от прокурора в хода на първоинстанционното правосъдно следствие”, се споделя в решението на Върховен касационен съд.
Отделно от това висшите съдии припомнят, че няма по какъв начин Митов да е упрекнат, че е просрочен с оповестяването на поръчката с 6 месеца, тъй като на никое място в закона не написа, че има периоди, в които това да се случва. Съдът акцентира още, че прокуратурата е пренебрегнала обстоятелството, че компанията, с която Министерство на външните работи е имала контракт за билети, не го изпълнявала съзнателно и по тази причина се стигнало до търсене на различен вид.
Това е второто дело против Христо Ангеличин, който беше упрекнат в занемареност и поради пазаруването на телефонни централи от компания „ Балкантел “, без да е извършена социална поръчка. Преди една година апелативният спецсъд го оправда изцяло, откакто преди този момент на първа инстанция беше наказан условно на 2 години затвор.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР