Прокуратурата не е открила данни за престъпление в сигнала на

...
Прокуратурата не е открила данни за престъпление в сигнала на
Коментари Харесай

Прокуратурата не е открила престъпление в ИТ системата за акцизите

Прокуратурата не е разкрила данни за закононарушение в сигнала на шефа на " ЛУКойл " Валентин Златев за операции на акцизната осведомителна система на митниците БАЦИС.

В търсене на причини за вота си на съмнение към държавното управление, в сряда водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова притопли остарелия скандал от 2016 година за възможни недостатъци на системата, които разрешавали тя да бъде манипулирана. Нинова изиска отчетите от инспекциите, които са от 2016 година, да бъдат разкрити.

Скандалът бе раздухан обществено от генералния шеф на " ЛУКойл България " Валентин Златев в края на 2016 година, когато той бе привикан да дава пояснения пред парламентарната комисия за битка със сивия бранш при горивата по време на втория кабинет на ГЕРБ. Тогава Златев разгласи, че като началник на Българската петролна и газова асоциация е внесъл сигнал до Главна прокуратура, съгласно който най-важната осведомителна система в страната за акцизите (БАЦИС) не действа обикновено, че може да се манипулира, да изчезват артикули от нея, което основава заплаха за финансовата сигурност на страната.

В четвъртък прокуратурата обясни, че сигналът на Златев до Софийската градска прокуратура (СГП) е от 2015 година Тогава държавното обвиняване разпорежда на ДАНС да извърши инспекция, която изготвя отчет и го засекретява.

Впоследствие СГП постановява отвод за формиране на следствие, защото наблюдаващият прокурор преценя, че в заключенията на организацията липсват данни за осъществено закононарушение от общ темперамент.

От своя страна Върховната касационна прокуратура (ВКП) разпорежда Софийската апелативна прокуратура (САП) да извърши инспекция на постановлението на сътрудниците им от първата инстанция. На собствен ред САП удостоверява отхвърли да се образува следствие по случая.

Говорителят на основния прокурор Румяна Арнаудова посочи, че Сотир Цацаров е изпратил за сведение секретния отчет на ДАНС на премиера Бойко Борисов, който го е препратил на финансовия министър Владислав Горанов. На собствен ред той е изготвил нов отчет, който обаче също е конфиденциален.

Преди две седмици двата отчета са импортирани в секретното деловодство на Народното събрание, с цел да могат депутатите да се срещнат с констатациите в тях, посочи още Арнаудова.

Междувременно, също в четвъртък бе обявено, че председателският съвет на Народното събрание е приел отчетите на ДАНС и прокуратурата по случая да бъдат разкрити. Председателят на Народно събрание Цвета Караянчева от ГЕРБ е декларирала, че ще изпрати искане до ДАНС и основния прокурор за разсекретяване на документите.

От Министерството на финансите настояват, че от дълго време установените от ДАНС недостатъци на осведомителната система са отстранени, въпреки че тя не е съвършена и в нея непрестанно е нужно да се вършат усъвършенствания.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР