Прокуратурата не е изземвала биткойни при разследването на кибератаката срещу

...
Прокуратурата не е изземвала биткойни при разследването на кибератаката срещу
Коментари Харесай

Шефът на специализираната прокуратура: Търговията с биткойни не е престъпление

Прокуратурата не е изземвала биткойни при следствието на хакерската атака против организация " Митници " през май. Това акцентира през днешния ден шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев след медийни изявления, съгласно които в ръцете на нашите управляващи са се оказали 213 519 биткойна за над 3 милиарда американски долари, съгласно днешната им цена, осведоми Би Ти Ви.

В изявленията се твърди, че виртуалните пари са били конфискувани при пресичането от ГДБОП и прокуратурата на незаконна група, употребила злотворен достъп до системата на митниците. Източникът на тази информация е Югоизточният център за правоприлагане, който е съдействал на нашите управляващи за залавянето на обвинените, измежду които - и настоящи митничари.

По време на следствието се разбра, че мъжете конфигурирали вирус и са манипулирали данни за влезнали и излезли камиони на няколко ГКПП-та, източвали са Данък добавена стойност и за тези закононарушения им е заплащано с биткойни. За един камион да вземем за пример, сред 20 и 25 хиляди евро във биткойни.

Самата търговия с биткойни обаче не е закононарушение, уточни през днешния ден Гешев.

" И вие можете да си купите съответните устройства, малко са скъпички, харчат ток и може да си копаете, нали? Така че, заниманията на хората не ги проверявам. Ако в някаква степен се потвърди, че това, което вие казвате има нещо общо с пране на пари и по този начин нататък, ще проверяваме ", съобщи Гешев.

Прокурорският началник уточни, че са назначени експертизи, в това число компютърни и такива, които ще бъдат направени в Съединени американски щати. След като станат подготвени в оптимално къс период ще се конкретизират обвиняванията и ще бъде импортиран обвинителен акт.

" Нямаме такива случаи ", добави и шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов, след който основният секретар на Министерство на вътрешните работи Младен Маринов също повтори, че търговията с биткойни не е закононарушение.

Наскоро вътрешното министерство отхвърли да отговори на питане на уеб страницата " Биволъ " по тематиката с аргумента за следствената загадка по делото. Тогава изданието разви и догадка, съгласно която Министерство на вътрешните работи е прибързало с информацията за откритите биткойни, подадена към интернационалните ни сътрудници, защото в случай че липсват частните ключове (паролите) за тези портфейли, те на процедура са неизползваеми и няма по какъв начин да се твърди, че са конфискувани.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР