Прокуратурата назначи полицейска охрана на журналиста Николай Стайков от Антикорупционния

...
Прокуратурата назначи полицейска охрана на журналиста Николай Стайков от Антикорупционния
Коментари Харесай

Прокуратурата назначи охрана на журналиста Николай Стайков след настояване на Репортери без граници

Прокуратурата назначи полицейска защита на журналиста Николай Стайков от Антикорупционния фонд (АКФ), чието семейство получи телефонни закани малко преди да излезе новото следствие на фонда " Осемте джуджета ", разкриващо брутална скица за кражба на бизнеси, в която е намесена и прокуратурата. Съобщението за защитата пристигна в събота, ден откакто неправителствената организация " Репортери без граници " приканва българските управляващи да обезпечат без значение следствие на смъртните закани, които журналистът е получил, както и да му бъде обезпечена полицейска отбрана. Според организацията това се постанова и след публикуването на първите две елементи от следствието на Стайков " Осемте джуджета ".

" С разпореждане на наблюдаващия прокурор по формирана кореспонденция в СГП, считано от 03.07.2020 година, е назначена физическа защита от органите на Министерство на вътрешните работи на Н. Стайков, някогашен публицист във в. " Капитал ", живеещ на адрес в гр. София ", оповестиха от прокуратурата.

От известието излиза наяве, че това се случва не заради убедеността и преценката на самото държавно обвиняване, а поради изказванията на Стайков и тъй като той е възприел като закани телефонни позвънявания.

" Предприетите дейности са с оглед изказванията на Стайков, направени в общественото пространство по отношение на това, че заради професионалните му задължения като цивилен деятел, жилището му е станало обект на хулигански дейности. Същият е възприел като закани и телефонни позвънявания ", се споделя в известието, което приключва с декларацията: " Прокуратурата на Република България преглежда като собствен приоритет гарантирането на свободата на словото като част от върховенството на правото ".

Заплахите " на погребални тематики " против Стайков бяха отправени седмица преди Антикорупционният фонд да разгласява първата част от следствието.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР