Прокуратурата на Република България настоява за ревизия на решението на

...
Прокуратурата на Република България настоява за ревизия на решението на
Коментари Харесай

Прокуратурата иска Интерпол да промени решението си да не издирва дъщерята и съпругата на Цветан Василев

Прокуратурата на Република България упорства за проверка на решението на Комисията за надзор на данните на Интерпол по отношение на брачната половинка и дъщерята на някогашния банкер Цветан Василев, обвиняем за банкрута на КТБ, излиза наяве от известие, изпратено от пресцентъра на държавното обвиняване.

Решението на комисията е взето на закрито съвещание на 30.01.2019 година и е за изтриване на персоналните данни на Антоанета Василева и Радосвета Василева от базата данни на Интерпол.

От прокуратурата прецизират, че е била осъществена съгласуваност с управлението на Министерство на вътрешните работи за съответния проблем, създаващ рисков казус, да бъде подложен за разискване в Генералния секретариат на Интерпол.

Във възражението си към Комисията за надзор на данните прокуратурата е изразила противоречие с направените констатации от страна на съответния състав на Комисията, взел това решение. Според държавното обвиняване то се основавало единствено на изказванията на засегнатите лица и на направените от тях възражения, без изобщо да е разисквана позицията на прокуратурата.

В мнението било декларирано още, че взетото решение е в несъгласие със статута и функционалностите на Интерпол, тъй като то се основавало на претекстове, свързани с разискване на обвиняванията всъщност, което е пълномощие единствено на углавен съд.

"Обвързването на доводите с обвиняванията против Цветан Василев е безпричинно, тъй като не е регистрирано, че наказателното произвеждане във връзка с него е към този момент в правосъдна фаза, за което Генералния секретариат на Интерпол е известен ", са отбелязали от прокуратурата.

Прокуратурата е възразила и против изказванието за съществуване на политически претекстове за наказателно гонене и е декларирала своята позиция, че всеки опит на Комисията /на неин състав/ да преценя основателността на обвиняванията и да прави правни заключения опонира на пълномощията ѝ и изобщо на статута на интернационалната организация.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР