Прокуратурата на Федерална република Германия повдигна обвинение срещу бившия председател

...
Прокуратурата на Федерална република Германия повдигна обвинение срещу бившия председател
Коментари Харесай

Страшни обвинения към бившия шеф на Volkswagen

Прокуратурата на Федерална република Германия повдигна обвиняване против някогашния ръководител на управителния съвет на немския авто тръст „ Фолксваген “ (Volkswagen) Мартин Винтеркорн за лъжесвидетелстване по така наречен дизелов скандал, оповестява вестник BILD, базирайки се на проверяващите в Берлин, съобщи организация " Фокус ".

Съдът към момента не е взел решение по отношение на валидността на обвинителния акт. Ако обвиняванията бъдат доказани, съгласно немското законодателство Винтеркорн ще бъде наказан на отнемане от независимост за период от три месеца до пет години. В началото на юни онлайн изданието Business Insider заяви, че някогашният началник на „ Фолксваген “ има намерение да заплати към 10 милиона евро обезщетение за вредите, породени на компанията във връзка със абсурда. По-рано концернът подаде искове за обезщетение против Винтеркорн и някогашния топ управител на „ Ауди “ Руперт Щадлер. Решението бе взето въз основа на данни от финансовия одит на активността на двамата ръководители.

Прокуратурата в Брауншвайг упреква 73-годишния някогашен управител и още четирима души в измами и нарушение на закона за нелоялна конкуренция. Според следствието Винтеркорн е знаел, че през 2014 година концернът е актуализирал софтуера на колите, с което не взема решение казуса с излъчванията. Това е било „ належащо, с цел да се скрие същинската причина за повишените числа на излъчванията “ на дизелови коли, обявиха от Прокуратурата. През 2015 година се оказа, че колите на „ Фолксваген “ са оборудвани със програмен продукт, който им разрешава да демонстрират занижени равнища на нездравословни субстанции в отработените газове. Благодарение на системата изглеждаше, че колите изцяло дават отговор на признатите стандарти. В реалност обаче те изхвърляха няколко пъти по-високи стойности нездравословни излъчвания от откритото оптимално равнище на замърсяване на въздуха. Разследващите изхождат от обстоятелството, че Винтерхорн е знаел за операцията, само че не е докладвал неотложно за евентуалните опасности за финансисти и вложители. Самият някогашен топ управител изрично отхвърли обвиняванията против него.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР