Прокуратурата, която шумно обяви ареста на корумпиран съдия от Търговище,

...
Прокуратурата, която шумно обяви ареста на корумпиран съдия от Търговище,
Коментари Харесай

Съдията, обвинен от прокуратурата за подкуп, не е отстранен

Прокуратурата, която шумно разгласи ареста на " подкупен " арбитър от Търговище, не е пратила искане да бъде отхвърлен.

Така Мирослав Митев от Окръжен съд-Търговище си е напълно нормален арбитър, защото единствено повдигането на прокурорско обвиняване не го лишава от качеството му на настоящ магистрат.

Това стана ясно през днешния ден на съвещание на Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет, която също бе единомислеща, че няма... какво да направи.

Както и Клуб Z писа, на 28 юни прокуратурата в София (която " наследи " профилираната в следствията против магистрати, б.р.) разгласи, че е арестуван арбитър, който персонално взел 5000 лева кеш от наказан на първа инстанция. Парите са открити в персоналния му автомобил. Обещанието било да бъде благосклонна присъдата към него на Окръжен съд, а за индивида това е значимо, тъй като и сега бил в изпитателен период на друго условно наказване.

След интензивната работа на на СГП, КПКОНПИ и ГДБОП през днешния ден работата стигна и до Висшия правосъден съвет. Той е сезиран от съдята докладчик от първата инстанция - Софийски градски съд, който остави сътрудника си в ареста. 

Докато обаче тематиката стигне до кадровиците, втората инстанция е трансформирала задържането под стража на 3000 лева парична гаранция.

Така през днешния ден ръководителят на Върховен касационен съд Галина Захарова изчете, че, доколкото знае, " сътрудника си е в Търговище и в съда са подхванали всички небоходими организационни ограничения – в това число и с общо заседание за решение на организациония проблем. "

Опитите на Клуб Z да се свърже с представителя на ОС-Търговище - какви са " организационните ограничения ", към този момент удариха на камък.

Както обаче споделя Законът за правосъдната власт,...

" Когато арбитър, прокурор или следовател е притеглен като обвинен за съзнателно закононарушение от общ темперамент, съответната гилдия на Висшия правосъден съвет може да го в профил от служба до приключването на наказателното произвеждане. Главният прокурор по предложение на наблюдаващия прокурор прави стимулирано искане за краткотрайно премахване от служба... " и така нататък (чл. 230, ал.1 ЗСВ)

Такова стимулирано искане обаче от основния прокурор просто няма. Отделно, че както излиза наяве то закона, то е единствено алтернатива - " може да го в профил ".

Съветът бе единомислещ, че освен това състояние само е в положение " да одобри за сведение " историята със арбитър Митев.

" В настоящия миг не са налице учредения за друга реакция ", сподели Галина Захарова.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР