Прокуратурата като цяло трябва да бъде извадена от състава на

...
Прокуратурата като цяло трябва да бъде извадена от състава на
Коментари Харесай

Веселинов, ВМРО: Прокуратурата трябва да бъде извадена от състава на съдебната власт

„ Прокуратурата като цяло би трябвало да бъде извадена от състава на правосъдната власт. В сегашната обстановка действително я тласкат само към пагубна феодализация. “

Това споделя в обществените мрежи съпредседателят на Вътрешна македонска революционна организация Искрен Веселинов. Поводът за реакцията му е издаденият през вчерашния ден от президента Румен Радев декрет за отстраняването на Иван Гешев от поста основен прокурор на Република България и развихрилите се кавги към правосъдната промяна . Прилагаме цялостния текст на позицията на Веселинов, без редакторска интервенция:

„ Махнаха Гешев! Опитът да се сведе промяната в правосъдната система до фигурата на основния прокурор е към този момент сполучлив. Той наподобява и презрян, когато едни, послушни на партийните си поръчители, членове на Висш съдебен съвет първо единомислещо избират „ верния “ основен прокурор, а след това го освобождават отново по този начин по смехотворни аргументи. Сега отново същите ще изберат „ верния “ краткотрайно изпълняващ и статуквото ще се самовъзпроизведе. Междувременно ни замазват очите с приказки, че няколко районни прокурора ще правят работата на основния. Тоест лица, които и локалните, и националните олигарси елементарно ще „ удушат “, само че казусът ще спре да е забележим за обществото, тъй като няма да е персонифициран, както в този момент. Минаваме от концентрация към феодализация.

Мястото на прокуратурата, като детайл от правосъдната власт, е сбъркано, а не функционалностите или личността на основния прокурор. Това автоматизирано преместване на „ руския опит “ в конституцията от 1990 година води след себе си доста проблеми. Усилията някои от тях да бъдат изчистени посредством основаването на обособени колегии на съдии и прокурори са още веднъж замазване на казуса. Няма по какъв начин да са самостоятелни, когато са част от една система! Прокуратурата като цяло би трябвало да бъде извадена от състава на правосъдната власт. Нелепа е обстановката, когато обвинител и арбитър са част от една система, а единствено юристите са като някакво непознато тяло.

Ако бяхме естествена страна с открити институции и зряла политическа класа, евентуално бих поддържал тезата, че мястото ѝ е в изпълнителната власт. Твърде свеж е образецът на Цветан Цветанов, който като вътрешен министър произнасяше присъди „ отговорен “ за медици от трибуната на Народното събрание, с цел да го направя. Вместо това мисля, че Конституцията би трябвало да бъде изменена в друга посока – прокуратурата да стане самостоятелна институция отвън строгото систематизиране на управляващите, сходно на Конституционния съд. Разбира се, тя би трябвало да остане самостоятелна политически, обособена конструкция със собствен върховен съвет на прокурорите, който да избира основен прокурор – админ, а не шеф на всички прокурори под него. Следствието би трябвало да се слее с прокуратурата.

И това е елементарна логичност, известна на всеки правист или политик, занимаващ се с материята. Разработили сме подобен план и сме го внесли още в комисията за конституционни промени на Христо Иванов преди не помня към този момент какъв брой Народно събрание. А ПП-ДБ, дето това им е съществена тематика от 10 години, в този момент го мислят и не бързат – трябват им още 10-20 дни….

Но същинската промяна първо изисква Велико национално заседание, което значи да се откажеш от власт поради смяната, второ – ще реши казуса дефинитивно. Както в оня анекдот за младия юрист, който получил дело от татко си и откакто го решил още в първото съвещание бил упрекнат. „ С това дело аз те изучих, сине… “ – споделил татко му. Та никой от правещите правосъдна промяна не желаят да я довършат, тъй като това би ги лишило от основанието им да обитават в политическото пространство.

Та спрете да се говорите нелепости, уважаеми г-да Иванов, Пеевски, Петков и прочие, а разгледайте плана на Вътрешна македонска революционна организация. Ще Ви спести позор, поради неподготвеността и интелектуални старания, които Ви затрудняват. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР